OV Tuzla urgiralo institucijama BiH da zaštite prava Jasmina Rendića

23.11.2010 18:51
 

Općinsko vijeće Tuzla na sjednici održanoj u utorak urgiralo je institucijama BiH da hitno poduzmu mjere za zaštitu prava državljanina BiH Jasmina Rendića, Tuzlaka koji se od 27. aprila ove godine nalazi u srbijanskom ekstradicionom pritvoru u Sremskoj Mitrovici. Vijećnici OV Tuzla nisu zadovoljni odgovorom Ministarstva pravde BiH u kojem je naznačeno da nema osnova za djelovanje ovog Ministarstva.

˝Umjesto da se ukine ekstradicioni pritvor i da se Rendić proslijedi pravosudnim organima BiH, njemu je produžen pritvor još dva mjeseca, a kako saznajemo on je u ponedjeljak stupio i u štrajk glađu˝, kazala je predsjedavajuća OV Tuzla Nada Mladina i dodala: ˝Činjenica je da BiH nedovoljno i neadekvatno brine o sigurnosti svojih građana izvan granica države. Zato tražimo pravo na pravičan postupak za bilo koga, bez obzira na razloge hapšenja ili neke druge nevolje. Žalosno je da se nalazimo u jednoj pravnoj nesigurnosti države kojoj pripadamo˝.

Vijećnik Bosanske stranke Mirnes Ajanović naglasio je da su u ovom slučaju, kao i u slučaju Ilije Jurišića, sva zakonska prava prekršena. ˝Ekstradicioni pritvor je mogao trajati najviše 40 dana, a čovjek je već osmi mjesec tamo i štrajkom glađu pokušava da dođe do svojih prava. Ne želimo da naši ljudi doživljavaju istu sudbinu, svi smo se obavezali da se sudbina Ilije Jurišića neće ponoviti. Dakle moramo aktivno djelovati, bez obzira o kome se radilo, posebno ako je evidentno kršenje prava˝, kazao je Ajanović i dodao da svako ima pravo na suđenje, te da ako je Rendić za bilo šta odgovoran, ima pravo da mu se sudi u njegovoj državi.

Rendić je uhapšen je na osnovu Interpolove potjernice, koju je za njim raspisala država Afganistan. Na teret mu stavljaju krađu dva zlatna, dijamantna prstena, čija je vrijednost procijenjena na oko pola miliona američkih dolara. Prema potjernici, Rendić je ovo, navodno, krivično djelo počinio dok je radio u Afganistanu kao menadžer za požarne i zapaljive materije. Nakon što ga je srbijanska policija uhapsila na granici u Rači smješten je u ekstradicioni pritvor u Sremskoj Mitrovici. Prošlo je gotovo sedam mjeseci, a nijedan vjerodostojan dokument, koji bi potvrdio Rendićevu krivicu, nije došao iz Afganistana. Podsjećamo, prema zakonu Republike Srbije Jasmin Rendić je u pritvoru trebao ostati najduže 40 dana, upravo zbog nepostojanja dokumenta koji bi potvrdio njegovu krivicu.

Uvesti red u javna preduzeća

Općinsko vijeće Tuzla  je zadužilo Službu za komunalne poslove, izgradnju i pitanja MZ i Službu za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti, da pribave izvode iz sudskog registra kod Općinskog suda Tuzla, osnivačka akta, popis članova skuštine, popis članova nadzornog odbora i uprave društva za sva preduzeća i društva kojima je Općina Tuzla osnivač ili suosnivač, odnosno ima dionice ili udjele, i putem Stručne službe Vijeća dostave vijećnicima OV Tuzla.

Riječ je o javnim preduzećima Pijaca d.o.o. Tuzla, Centralno grijanje dd Tuzla, Direkcija za izgradnju d.o.o. Tuzla, RPC Tuzla-Inkubator Lipnica d.o.o. Tuzla, JKP Komunalac Tuzla, JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla, JKP Saobraćaj i komunikacije d.o.o. Tuzla, JKP Komemorativni centar d.o.o. Tuzla, JKP Pannonica d.o.o. Tuzla, JP Biznis, inovacija i tehnologije d.o.o. Tuzla, JP Veterinarska stanica Tuzla, JP Radio Tuzla i JP SKPC Mejdan d.o.o. Tuzla.

Zaključcima je zatraženo da se OV Tuzla do sljedeće sjednicew dostave slučajevi brisanja iz sudskih registara javnih i drugih preduzeća čiji je osnivač Općina Tuzla, te da se, između ostalog, usaglase statusi i oblici Zakonom o javnim preduzećima BiH i Zakonom o privrednim društvima FBiH.

Izvještaj o radu Komisije za odobravanje jednokratne pomoći pripadnicima boračke populacije

S obzirom na broj korisnika jednokratne pomoći, na OV Tuzla danas je rečeno da je nizak nivo planiranih sredstava u budžetu Tuzlanskog kantona za 2010. godinu za pomoć korisnicima boračko-invalidske zaštite. Od Vlade TK i Ministarstva za boračka pitanja TK, zatražili su da u narednoj godini u budžetu predvide veći iznos sredstava za ovu populaciju.

˝Izvještaj je pozitivno ocijenjen, on je takav kakav jeste, međutim zbog situacije u kojoj je ova Komisija, radeći prema svojim kriterijima, bila u neprilici da dodjeljuje jednokratnu pomoć u iznosu od npr. samo 50 KM ljudima koji su u socijalnoj potrebi, zaključili smo da su sredstva koja se za te namjene izdvajaju sa nivoa Kantona nedovoljna˝, kazala je predsjedavajuća OV Tuzla Mladina.

Naime, prema izvještaju Komisije, Ministarstvo za boračka pitanja TK, kao izvorno nadležni organ za dopunska prava korisnika boračko-invalidske zaštite, za jednokratnu pomoć u svrhu rješavanja socijalnih potreba predvidjelo je 200.000 KM, od toga za općinu Tuzla 37.700 KM za 6.766 korisnika pomoći. Budžetom Općine Tuzla za ovu godinu za namjene jednokratne novčane pomoći korisnicima je predviđeno 500.000 KM.

Informacija o statusu i problematici skloništa

Na  sjednici OV Tuzla usvojena je Informacija o statusu i problematici skloništa, a kritika je upućena Federalnim i Kantonalnim organima na neefikasnosti u propisivanju načina korištenja namjenskih sredstava za skloništa. Prihvaćeni su zaključci sa Kolegija Općinskog načelnika Tuzla Jasmina Imamovića održanog 9. novembra 2010. godine.

Tim zaključcima traži se da ukupna sredstva u iznosu od 1.850.970,44 KM budu upotrijebljena za izgradnju i održavanje skloništa i zaklona, kao i za kapitalne investicije po kojima je predviđena izgradnja skloništa na području Općine Tuzla. Skloništa su u neupotrebljivom stanju zbog nivoa vode koja se u njima nalazi, onečišćenosti, problema sa električnom instalacijom, zapuštenosti, nedostatka opreme i niza drugih razloga.

Ostale odluke

OV Tuzla je pohvalilo Informaciju o saradnji Općine Tuzla sa inostranim subjektima i realizaciji projekata i programa iz oblasti međunarodne saradnje. Rečeno je da je Tuzla jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja ima odlične rezultate vezano za partnerske odnose sa prijateljskim gradovima. Također je naglašeno da je u vrijeme ekonomske krize neophodno intenzivirati aktivnosti na sačinjavanju projekata sa kojima će se aplicirati na predpristupne fondove Europske unije i druge fondove.

Na sjednici je predloženo da se za ˝Ljeto u Tuzli 2011˝ pokušaju naći i dodatna sredstva apliciranjem projekata za sredstva Vlade TK, Vlade FBiH i Ministarstva civilnih poslova BiH. Informacija o realizaciji programa ˝Ljeto u Tuzli 2010˝ ocijenjena je kao izuzetno dobra.

Današnja sjednica OV Tuzla iskorištena je i za svečani oproštaj od vijećnika Slađana Ilića i Zorana Jovanovića koji su preuzeli mandate u Skupštini TK i Zlatana Fatušića koji je sada član Federalnog parlamenta.  Bivšim vijećnicima uručeni su prigodni pokloni.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.