Puštena u rad nova oprema u Centru za pružanje usluga građanima

22.11.2010 14:46
 

Općinski načelnik Jasmin Imamović ugostio je danas predstavnike donatora Projekta upravne odgovornosti (GAP) povodom obilježavanja završetka aktivnosti vezanih za projekat. Upriličen je obilazak Centra za pružanje usluga građanima gdje je svečano puštena u rad nova oprema, te sada dnevno može primiti 2.000 stranaka.

Projektom GAP u 2010. godini obezbjeđene su pretpostavke za mogućnosti skeniranja i digitalizaciju dokumenata, razvoj elektronske biblioteke i unapređenja sistema prijema stranaka u Centru za pružanje usluga građanima. Projekat zajednički finansiraju organizacije za pomoć i razvoj vlada SAD-a i Kraljevine Švedske USAID i SIDA, kao i Ambasada Kraljevine Holandije u BiH. ˝

Nije nas niko podržao kao USAID i SIDA. Centar za pružanje usluga građanima prima oko 2.000 ljudi dnevno, ovdje se otklanja neizvjesnost koliko ćete čekati na red i mogućnost da neko ide preko reda. Sve se odrađuje preko papira na kojem dobijete vaš broj, tu piše za koliko minuta će dokument biti obrađen i na kojem šalteru, a na display-u pratite sve aktivnosti˝, objasnio je Imamović proceduru vezanu za obrade dokumenata u Centru.

GAP projekat se već nekoliko godina implementira u različitim fazama i kroz različite aktivnosti sa ciljem stvaranja uslova za unapređenje rada općinske uprave. V.d. direktorice USAID-a BiH Aller Gruubs napomenula je da kantonalne i općinske službe mogu funkcionisati samo ako se dogovore oko uloga i odgovornosti jednih i drugih, te da o dešavanjima na lokalnom nivou brigu trebaju voditi Općina Tuzla i njeni građani.

˝Transparentna i funkcionalna općina je često prva karika u povezivanju građana i njihove uprave. Lokalna uprava treba da omogući građanima da doprinesu procesima donošenja odluka, a građani bi trebali da uzmu aktivno učešće. Veoma je važno da se izgradi povjerenje između vlasti i građana, a važni temelji tog povjerenju su transparentnost i odgovornost, te otvoren dijalog između vlasti i građana, dok korist od te saradnje imaju svi˝, kazala je Grubbs.

GAP projekti imaju dvije komponente, rečeno je danas, unapređenje legislative i funkcionisanje uprave i unapređenje metodologije planiranja i realizacije kapitalnih investicija. Imamović je kazao da su tokom godina učešća u GAP projektima postignuti konkretni rezultati na unapređenju efikasnosti administracije u Općini Tuzla. Između ostalog, otvoren je savremeni Centar za pružanje usluga građanima, uspostavljeni su Centar za pružanje usluga u oblasti turizma, Forum za ekonomski razvoj Općine Tuzla i sistem dugoročnog planiranja kapitalnih investicija, obezbjeđena je oprema i softver u Službi za budžet i finansije, a realizirano je i nekoliko projekata iz oblasti komunalne infrastruktrure.

Kako je danas rečeno, tokom implementacije projekata službenici i namještenici koji su direktno uključeni u rad na novim projektima, obučavani su po međunarodnim standardima. Unapređen je informatički kapacitet Općine, što podrazumijeva razvoj digitalne arhive. Na taj način vrši se efikasniji prijem stranaka na šalterima Centra za pružanje usluga građanima.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.