U 2010. godini Općina Tuzla obezbijedila 500.000 KM za boračku populaciju

09.11.2010 15:45
 

U periodu od 2001. do 2010. godine za pomoć boračkoj populaciji Općina Tuzla izdvojila je preko 4 miliona KM, dok je budžetom za tekuću godinu predviđeno 500.000 KM, dodatnih 50.000 za subvencioniranje rente i 95 posto sredstava tekuće rezerve Općinskog načelnika, rečeno je na današnjoj sjednici Kolegija Općinskog načelnika Tuzla.

˝Znači izdvajamo skoro 700.000 KM za pomoć boračkoj populaciji, a onaj čija je to nadležnost – Tuzlanski kanton, obezbijedio nam je svega 37.000 KM. Apelujem na buduću vladu kantona da moraju biti više socijalno osjetljivi, da moraju razumjeti suze onih koji su napadnuti bolešću, socijalnom bijedom i nesigurnošću, jer smo zaista u stanju velike socijalno-ekonomske krize˝, kazao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Do 29. oktobra ove godine Komisija za odobravanje jednokratne pomoći pripadnicima boračke populacije odobrila je pomoć u iznosu od 465.591 KM, pri čemu je 95 posto zahtjeva pozitivno riješeno, rečeno je danas. ˝To nam samo govori da je Pravilnik o kriterijima i postupku za odobravanje jednokratne pomoći pripadnicima boračke populacije sa područja općine Tuzla dobro sačinjen˝, kazala je u ime Službe za boračko-invalidsku zaštitu Općine Tuzla Admira Atić-Tupković.

Na Kolegiju su iznijeti prijedlozi mjera kako bi se pružila pomoć što većem broju korisnika boračko-invalidske zaštite. Prijedlozi mjera odnose se na inicijative koje treba uputiti ka višim nivoima vlasti, kao što je izdvajanje većih sredstava za ovakav vid pomoći.

Saradnja Općine Tuzla sa inostranim subjektima

Kako je rečeno na današnjem Kolegiju, Općina Tuzla je dokazala da je jedna od vodećih lokalnih uprava u BiH po uspostavljenim međunarodnim kontaktima, saradnji sa inostranim subjektima i učešću u projektima i programima iz fondova EU i drugih inostranih fondova.

˝Najmanje 20 različitih projekata iz različitih oblasti je urađeno u proteklom periodu, tu su još i različiti oblici međunarodne saradnje sa gradovima, pokrajinama i regijama prijateljskih ili bratimljenih odnosa. Sarađivali smo sa inostranim vladama i međunarodnim organizacijama, a najčešće u oblasti komunalne izgradnje i izgradnje infrastrukture˝, kazala je šefica Kabineta Općinskog načelnika Svjetlana Kakeš.

Na Kolegiju je rečeno da je višegodišnje iskustvo u pripremi i realizaciji brojnih inicijativa i projekata nastalih saradnjom sa prijateljskim i bratimljenim gradovima i regijama, kao i brojnim drugim lokalnim i regionalnim upravama, stranim organizacijama i udruženjima, važna pretpostavka za korištenje fondova EU, a stečena iskustva i znanje su dragocjeni u periodu u kojem predpristupni fondovi postaju dostupniji za subjekte iz BiH.

Na današnjem Kolegiju Općinskog načelnika razmatrana je Informacija o statusu i problematici skloništa na području Tuzle. Informacija je prihvaćena ali je zatraženo da zakon omogući da se grade skloništa koja bi u ratnom periodu imala mirnodobsku namjenu. Također je razmatrana i Informacija o realizaciji programa ˝Ljeto u Tuzli 2010˝.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.