Obilježavanje 90 godina od Husinske bune u Tuzli

26.10.2010 17:43
 

U Kabinetu općinskog načelnika Tuzle danas je održana konstituirajuća sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 90 godina od Husinske bune u Tuzli, kojom je predsjedavao predsjednik Odbora Jasmin Imamović. Odluka o formiranju Organizacionog odbora donešena je protekle sedmice.

Članove Odbora čine istaknuti naučni, stručni i društveno- politički radnici: Ilija Jurišić, Nada Mladina, Rešad Husagić, Emina Zaimović, Denis Bećirević, Enver Halilović, Rejhana Dervišević, Bego Omerčević, Kemal Gutić, Izet Šabotić, Vesna Isabegović, Dženan Jusufović, Eldar Pirić, Midhat Katanić, Mijo Kerošević, Nikola Slavuljica, Vlado Kerošević, Andrija Meh, Fikret Suljić, Fikret Mehić, Enver Mandžić, Svjetlana Kakeš i Slavko Stjepić.

Husinska buna, kao najveći radnički i socijalni bunt na prostoru Bosne i Hercegovine, buknula je 20.decembra 1920.godine. Bio je to oružani otpor i štrajk rudara rudnika „Kreka” zbog vladinog kršenja sporazuma o visini nadnica. U njemu je učestvovalo oko sedam hiljada radnika, a vodila ga je Komunistička partija preko Saveza rudara, na čelu sa Mitrom Trifunovićem Učom. Zbog odmazde vlasti, oko 300 iseljenih rudara iz Kreke, povuklo se sa štrajkačkim odborom u Husino. Njihov otpor ugušen je u krvi, 8 dana nakon pobune. U optužnici, koja je uslijedila 13 mjeseci kasnije, optuženo je oko 350 rudara. Jure Kerošević, optužen za ubistvo žandara, osudjen je na smrt vješanjem. Protiv tog sudjenja, kao i optužnice prema Keroševiću, u zemlji i inostranstvu je vodjena velika akcija solidarnosti, pa su vlasti bile prinudjene da mu smrtnu kaznu zamijene za 20 godina robije. Narodna pjesma „Konjuh planinom” inspirisana je Husinskom bunom. Opjevana je u čast narodnog heroja Peje Markovića koji je poginuo 1944.godine, pripadnika husinske partizanske čete koju su velikim dijelom činili husinski rudari, učesnici bune.

Svi opisani događaji biće sadržani u dokumentima i eksponatima koji će, povodom 90 godina Husinske bune, biti izloženi u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli. Izložbu će prirediti Muzej istočne Bosne i Arhiv Tuzlanskog kantona. Ovo je danas precizirano i potvrđeno na sjednici Organizacionog odbora. Dogovoreno je takodje, da se istog dana, 20.decembra ove godine, u prostoru Galerije održi i naučni skup o temi „90 godina od Husinske bune” na kojem će, među ostalima, svoje stručno vidjenje dati istoričari koji se naučno bave periodom 20.vijeka. Prigodnom izložbom i sadržajima, 90 godina od Husinske bune biće obilježeno i u MZ Husino.

Općina Tuzla i Organizacioni odbor će aktivno učestvovati i u ovogodišnjem obilježavanju Dana rudara,21.decembra, na kojem će se na prigodan način osvrnuti na 90 godina Husinske bune. „Husinska buna, svih ovih decenija, predstavlja simbol dostojanstva i ponosa rudarske Tuzle. Otuda općina Tuzla ima poseban odnos prema njegovanju ove vrijedne tradicije iz prošlosti koja je bila podstrek, motivacija i ohrabrenje za svaki potez koji je vodio razvoju slobodarske Tuzle”, zaključio je načelnik općine Tuzla i predsjednik Organizacionog odbora, Jasmin Imamović. Naredna sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 90 godina od Husinske bune zakazana je za sedam dana.

(TIP/saopćenje za javnost Kabineta Općinskog načelnika)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.