" /> TIP.ba | Cijena vode snižena, ukinuto poskupljenje od 20 posto
 

Cijena vode snižena, ukinuto poskupljenje od 20 posto

13.07.2010 17:30
 

Građanima Tuzle će u narednom periodu cijena vode biti vraćena na prošlogodišnju cijenu kada je iznosila jednu marku za pitku vodu po metru kubnom i 0,31 marku za odvođenje otpadnih voda po metru kubnom, zaključeno je na sjednici Općinskog vijeća Tuzla.

Odluka o izmjeni Odluke o cijenama pitke vode i vršenju usluga odvođenja otpadnih voda i utvrđivanja naknade za održavanje vodomjera i vodomjernih šahtova od 11. januara 2010. godine, kada je bila povišena za 20 posto, danas je promijenjena i postotak poskupljenja je skinut sa cijene te sada iznosi jednu marku za pitku vodu po metru kubnom i 0,31 marku za odvođenje otpadnih voda po metru kubnom.

˝Tražimo od NO JKP ˝Vodovod i kanalizacija˝ Tuzla da odmah otpočne sa realizacijom i drugih mjera i zaključaka sa prethodne sjednice OV Tuzla. Također se traži od Vlade TK da pomogne ovom preduzeću sa očuvanjem sistema vodosnabdijevanja na području općine Tuzla po modelu pružanja pomoći vodovodima u drugim općinama TK˝, kazala je predsjedavajuća OV Tuzla Nada Mladina u iznošenju zaključaka vezanih za ovu tačku dnevnog reda.

Vijećnik SDA Tuzla Nedim Berberović smatra da je ova Odluka rezultat pritiska opzicije, velikog nezadovoljstva građana, ali i ˝mali predizborni trik vladajuće partije˝. ˝I onda kada je povišena cijena vode, mi smo tvrdili da nije toliko sporna cijena vode, koliko je način obračuna potrošnje. Smatramo da će korekciju u nedostatku sredstava JKP ˝Vodovod i kanalizacija˝ Tuzla vršiti putem paušalnog obračuna potrošnje vode, to jest da će ispostavljati račune sa većom potrošnjom vode kako bi namirili ono što će izgubiti ovom Odlukom˝, kazao je Berberović. Priča o cijenama usluga JKP ˝Vodovod i kanalizacija˝ Tuzla, trajat će još neko vrijeme, jer tek slijede rasprave o uvođenju pojedinačnih vodomjera i održavanju vodomjera u domaćinstvima.

Informacija o stanju sigurnosti na području općine Tuzla za prvih šest mjeseci 2010. godine

OV Tuzla razmatralo je Informaciju o stanju sigurnosti na području općine Tuzla za prvih šest mjeseci 2010. godine. ˝Ako uporedimo stanje kriminaliteta sa istim periodom prošle godine, možemo reći da je ukupna brojka od 952 krivična djela za 63 viša nego prošle godine, a to je povećanje za 7,08 posto. Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 58,77 posto, a to je izuzetno veliki procenat. Ukupna rasvijetljenost krivičnih djela je 70,37 posto, a to je manje za 6,33 posto u odnosu na prošlu godinu˝, kazao je komandir PS centar Velid Suljendić.

Na području općine Tuzla u prvih šest mjeseci ove godine prijavljeno je 703 krivičnih djela protiv imovine. U 2010. godini u periodu januar-juni nije se desilo ni jedno krivično djelo ubistva, teških tjelesnih povreda zabilježeno je 16, a krivičnih djela teških krađa desilo se 395, što je u odnosu na period prošle godine za 4,77 posto više. Zabilježena su 32 razbojništva, 12 slučajeva nasilničkog ponašanja, te tri slučaja pokušaja ubistava čiji su počionioci poznati.

˝Predložili smo da se uputi čestitka pripadnicima policijskih organa PU Tuzla na izuzetno profesionalnom radu i ostvarenim rezultatima. Naglasili smo određene bezbjednosne aspekte vezane za potrebe fizičkog obezbjeđenja objekata gdje radi policija, jer oni rade u zaista neprihvatljivim uslovima. Općina Tuzla će činiti dodatne radnje i materijalno pomagati rad Policijske uprave, ali s pravom očekujemo od onih koji su nadležni da hitno poduzmu mjere o ovom problemu˝, kazala je Mladina. Više zaključaka o ovoj tački dnevnog reda odnosilo se na Parlament i Vladu FBiH kojima se upućuju zahtjevi da se bolje pobrinu oko novčanih primanja policajaca.

Urbanistički projekat Trobegov park-Trg slobode-prostor pijace u Tabašnicama

Nakon duge i široke rasprave razmatran je i usvojen Urbanistički projekat Trobegov park – Trg Slobode – prostor pijace u Tabašnicama, te Odluka o sprovođenju ovog projekta. Tom prilikom usvojen je zaključak da OV Tuzla zadužuje Službu za prostorno uređenje i zaštitu okoline i UO Zavod za urbanizam, da ubuduće uz prijedloge planskih dokumenata, dostavi Klubovima vijećnika u OV Tuzla Izvještaj sa sprovedenih javnih rasprava. Upravo takav Izvještaj bio je razlog duge rasprave vezane za ovaj projekat. Vijećnik BOSS-a Mirnes Ajanović smatra da je ovakav urbanistički projekat na mjestu na kojem je predviđeno da bude izgrađen, suvišan zbog slijeganja tla u Tuzli, a posebno na području gdje bi trebao biti realizovan.

O projektu načelnik Imamović je na jednom od Kolegija kod Općinskog načelnika kazao da će uređenje Trga Slobode kao pješačkog trga, posljednje karike u konačnom formiranju gradske pješačke zone koja počinje na skveru Gradskom ulicom, a završava se na pjaceti ispred nekadašnjeg kina ˝Centar˝ i ulice Franje Ledera, vratiti pješake na ovaj prostor koji se predugo koristio kao parking za automobile. Također je tada kazao i da uređenje Trga podrazumijeva i izgradnju okolnih objekata koji će stvoriti uslove da se prostoru Trga Slobode vrati uloga administrativno-poslovnog središta tradicionalnog centra grada. Kompleks pijace ˝Tabašnice˝ pomenutim Regulacionim planom je zadržan na postojećem lokalitetu, ali uz proširenje pijace ka sjevernom dijelu kompleksa.

Ostale odluke

Razmatrana je i usvojena Odluka o davanju na korištenje objekta Dnevni centar ˝Koraci nade˝ Tuzla Centru za djecu sa višestrukim smetnjama ˝Koraci nade˝ Tuzla. Objekat se daje na korištenje bez naknade na period od 10 godina, sa mogućnošću produženja roka korištenja objekta. Centar ˝Koraci nade˝ objekat će koristiti isključivo za edukaciju i rehabilitaciju djece i mladih sa invaliditetom, informisanje, savjetovanje i edukaciju roditelja, podršku djeci i mladima u inkluzivnom obrazovanju, interdisciplinarni tretman djece u porodici, socijalne interakcije, saradnje sa lokalnim i međunarodnim organizacijama, te za sportsko-rekreativne aktivnosti.

Razmatrana je i usvojena Odluka o davanju na korištenje JU-i Dom mladih Tuzla poslovnih prostora koji se nalaze u prizemlju poslovnog objekta (ranije Privredna komora) u Tuzli, u ulici Solni trg broj 6. bez naknade, na neodređeno vrijeme. Poslovni prostori će se koristiti za potrebe organizovanja Muzeja književnosti.

Sjednica OV Tuzla započeta je sa raspravom o izostanku načelnika Općine Tuzla Jasmina Imamovića koji je trenutno na godišnjem odmoru, što je zasmetalo vijećniku Bosanske stranke Mirnesu Ajanoviću, koji smatra da je razlog izostanka Imamovića neopravdan, te da njegovo učestalo izostajanje sa sjednica OV znači nepoštivanje kolega vijećnika.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.