Općinsko vijeće Tuzla osudilo teroristički čin u Bugojnu

30.06.2010 14:02
 

Općinsko vijeće Tuzla na danas održanoj sjednici jednoglasno je osudilo teroristički čin koji se desio na području općine Bugojno uz zahtjev nadležnim državnim organima za poduzimanje mjera lične i imovinske sigurnosti policije i građana.

˝Općinsko vijeće je oštro osudilo teroristički akt i izrazilo je veliku zabrinutost u vezi sigurnosti u Bosni i Hercegovini, a posebno u ovoj situaciji u Bugojnu gdje su policajci nenaoružani uspjeli savladati u uhapsiti teroristu˝, kazala je predsjedavajuća Općinskog vijeća Tuzla Nada Mladina i dodala: ˝Znači mi danas odajemo priznanje policajcima koji, i sa nedovoljno materijalnih sredstava i sa zakonskim ograničenjima u nadležnostima, odgovorno vrše zadatke izlažući se opasnostima, a da sami nisu ni zakonom zaštićeni˝, kazala je Mladina.

U vezi sa terorističkim činom u Bugojnu na sjednici OV Tuzla doneseni su zaključci koji se odnose na državne organe i izmjenu zakonskih propisa i krivičnog zakonika. ˝Tražimo da Tužilaštvo BiH i državni organi prate aktivnosti vezane za teroristički čin u Bugojnu i pravdi privedu i počinioce i nalogodavce ovog teškog terorističkog čina. Da to učine efikasno poput policije koja je odmah uhapsila počinioca˝, naglasila je Mladina.

Na sjednici je, između ostalog, razmatrana informacija ˝Neki aspekti analize teškog ekonomskog i socijalnog stanja građana˝, te je rečeno da u općini Tuzla stopa nezaposlenosti iznosi oko 36 posto, na području Tuzlanskog kantona oko 52,5 posto, a u FBiH oko 46 posto. ˝Osnovni uzrok teškog ekonomskog i socijalnog stanja leži u globalnoj ekonomskoj krizi i lošoj organizaciji i politici kantonalnih, entitetskih i državnih organa vlasti. Zato tražimo ukidanje kantona kako bi se uspostavio funkcionalni sistem vlasti, te uvođenje diferencirane stope PDV-a za osnovne životne namirnice i lijekove˝, kazao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Općina Tuzla najavila je da će raditi na umanjenju mjesečnih troškova najugroženijim kategorijama stanovništva uvođenjem subvencije računa za vodu i vone naknade, stvoriti uslove za ugradnju pojedinačnih vodomjera, proširiti zone toplifikacije, donijeti odluku vezano za pogodnosti kod građenja kojom će se povećati imovinski cenzus po članu porodičnog domaćinstva branitelja sa 200 KM na oko 380 KM. Također su najavili da će inicirati smanjenje cijena električne energije za kategorije socijalno ugroženih građana. Imamović je kazao da je već počela realizacija mjera za direktnu pomoć građanima tako što se zapošljava nekvalifikovana radna snaga na javnim radovima na komunalnoj infrastrukturi i javnim površinama.

Nakon izlaganja Općinskog načelnika, kada je trebala uslijediti rasprava vijećnika o pomenutoj tački dnevnog reda, Imamović je napustio sjednicu što je iziritiralo vijećnika Bosanske stranke Mirnesa Ajanovića, koji je zahtjevao da se Imamović vrati u salu. Pošto se to nije dogodilo, nakon niza replika, poslovničkih intervenicja, pozivanja na red i pauza, sjednica Općinskog vijeća Tuzla je nastavljena.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.