Štete od poplava i klizišta u općini Tuzla trenutno iznose 3,6 miliona KM

25.06.2010 14:01
 

Kolegij Općinskog načelnika Tuzle razmatrao je Dopunu informacije o aktuelnom stanju na području općine Tuzla, uzrokovanom obilnim padavinama. Štete izazvane prirodnom nepogodom na području općine Tuzla, prema trenutnoj evidenciji Općinske komisije za procjenu šteta na obiđenom terenu, iznosi 3,6 miliona maraka, a procjenjuje se da bi ukupna šteta mogla iznositi i do 10 miliona KM.

Procjena štete na području općine Tuzla nakon prirodnih nesreća

˝Zadnje padavine pogoršale su stanje na terenu u općini Tuzla po pitanju klizišta i poplava. Općinski štab Civilne zaštite nije prestao raditi ni nakon proglašenja prestanka stanja prirodne nesreće, jer je područje općine Tuzla koje je zahvaćeno poplavama i klizištima ogromno kao i posljedice štete koje ćemo imati. Zato smo morali zajedno u kontinuitetu raditi sa ostalim službama u okviru njihovih redovnih djelatnosti˝, kazala je šefica Službe civilne zaštite Općine Tuzla Nadira Aščerić. Ona je dodala da će u naredna tri mjeseca biti pripravni za nove slučajeve poplava i klizišta, te da su trenutno fokusirani na prioritetna klizišta koja bi spriječili veće materijalne štete po objekte, stanovništvo i poljoprivredna dobra.

Neki aspekti analize teškog ekonomskog i socijalnog stanja građana

U općini Tuzla stopa nezaposlenosti iznosi oko 36 posto, a do siromaštva građana došlo je zbog konfuzije, nerada i pogrešnog rada državnih, federalnih i kantonalnih vlasti u svim oblastima, a naročito u oblasti privatizacije, rečeno je na sjednici Kolegija Općinskog načelnika Tuzla.

Na području Tuzlanskog kantona stopa nezaposlenosti iznosi oko 52,5 posto, a u FBiH oko 46 posto, što direktno prouzrokuje siromaštvo. ˝Od viših nivoa vlasti zahtijevamo smanjenje cijena hljeba, šećera, ulja te svih osnovnih životnih namirnica i lijekova. Tražimo racionalizaciju pravnog sistema unutar Federacije BiH˝, kazao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović i dodao: ˝Želimo da se ukinu kantoni čime bi se uspostavio funkcionalni sistem vlasti. Tako bi budžet FBiH bio duplo veći, a duplo veći bi bili i budžeti općina. Zalagat ćemo se za reviziju dosadašnje privatizacije i zaustavljanje daljnje privatizacije do iznalaženja novog modela njenog provođenja˝, kazao je Imamović.

Prema izvještaju Federalne agencije za privatizaciju, od planiranih 13,5 milijardi za prodaju preduzeća, izvršena je prodaja tih preduzeća za 519 miliona u novcu, a iznos od 5,09 milijardi KM u certifikatima. ˝Pogrešna privatizacija uništila je mnoga uspješna preduzeća i ostavila veliki broj građana bez posla. Velika šteta je nanesena i općini Tuzla˝, kazao je Imamović. Prema izvještaju o privatizaciji, od početka privatizacije u periodu od 2000. do 2009. godine, koju su vršile federalna i kantonalna agencija, u Tuzli je bez posla ostalo preko 14.000 do tada stalno uposlenih radnika. Također, od ukupnog broja preduzeća u stečaju u FBiH, 64 posto se nalazi u Tuzlanskom kantonu.

Neke od mjera koje je Općina Tuzla najavila da će poduzeti kako bi se stopa siromaštva snizila su umanjenje redovnih mjesečnih troškova najugroženijim kategorijama stanovništva uvođenjem subvencije računa za vodu i vodne naknade korisnicima stalne novčane pomoći, proširenje zona toplifikacije i stvaranje preduslova za priključenje objekata individualnog stanovanja na sistem daljinskog grijanja u visinskim zonama urbanog dijela Tuzle. Općina Tuzla najavila je da će donijeti odluku kojom će se povećati imovinski cenzus po članu porodičnog domaćinstva branitelja sa 200 na 380 KM, inicirat će smanjenje cijena električne energije za kategorije socijalno ugroženih građana. Najavili su i da će nastaviti politiku razvoja inkubatora malih i srednjih preduzeća i inkubatora novih tehnologija i drugih projekata koji imaju za cilj otvaranje radnih mjesta.

Program korištenja sredstava za podršku projekata iz oblasti poduzetništva i poljoprivredne proizvodnje za 2010. godinu

U Budžetu Općine Tuzla za 2010. godinu, planirana sredstva za podršku projekata iz oblasti poduzetništva iznose 140.000 KM. ˝Nastavljamo biti lideri u procesu lokalnog ekonomskog razvoja. To pokazuje činjenica da iz oblasti poduzetništva podržavamo 17 projekata, a jedan od najznačajnijih je učešće u kreditno-garantnom fondu kojim će se kreditirati najbolji projekti za mala i srednja preduzeća na području općine Tuzla. Uz ovih 17 projekata očekujemo da ćemo u ovoj godini zaposliti još 20 ljudi i da će 80 radnih mjesta biti zadržano˝, kazao je pomoćnik općinskog načelnika Safet Hasanović.

On je dodao da Općina Tuzla na ovaj način podstiče i podržava nastanak, rast i razvoj malih i srednjih preduzeća putem uspostavljenih poduzetničkih zona i inkubatora, subvencioniranjem kamate na kredite, stalnim trendom najnižih administrativnih taksi i naknada za osnivanje samostalne djelatnosti, podrškom socijalnom poduzetništvu i ranjivim skupinama stanovništva i pružanjem informativne podrške poduzetnicima.

Što se tiče sredstava za podršku iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje na području općine Tuzla za 2010. godinu u Budžetu Općine Tuzla utvrđena su sredstva u iznosu od 130.000 KM. ˝Nastavljamo podršku start up-ovima, a to su oni koji se tek počinju baviti poljoprivrednom proizvodnjom. U zadnjih pet godina inkubirali smo otprilike 600 mladih poljoprivrednika, a u ovoj godini očekujemo ih barem 50˝, kazao je Hasanović.

Prijedlog izmjene dijela regulacionog plana područja slijeganja u Tuzli

Na Kolegiju je razmatran Prijedlog izmjene dijela regulacionog plana područja slijeganja u Tuzli gdje se konkretno misli na prostornu cjelinu starog gradskog područja. Rečeno je da će se realizacija planiranih objekata i uređenja prostora odvijati u dvije etape. U prvoj etapi radit će se na skoro svim objektima u starom dijelu grada, dok će u drugoj etapi biti rađeno isključivo na objektima u dijelu prostora koji se nalazi na sjevernom dijelu tretiranog područja. Izgradnja objekata i uređenje prostora u ovom obuhvatu direktno zavisi od procesa smirivanja terena i prestanka procesa slijeganja.

Urbanistički projekat Trobegov park-Trg Slobode-prostor pijace u Tabašnicama

Odlukom o provođenju urbanističkog projekta Trobegov park – Trg Slobode – prostor pijace u Tabašnicama utvrđuju se uslovi korištenja, izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata, uređenje i zaštita prostora i dobara na ovoj prostornoj cjelini, rečeno je na sjednici Kolegija Općinskog načelnika Tuzla. ˝Uređenje Trga Slobode kao pješačkog trga, posljednje karike u konačnom formiranju gradske pješačke zone koja počinje na skveru Gradskom ulicom, a završava se na pjaceti ispred nekadašnjeg kina ˝Centar˝ i ulice Franje Ledera, vratit će pješake na ovaj prostor koji se predugo koristio kao parking za automobile. Uređenje Trga podrazumijeva i izgradnju okolnih objekata koji će stvoriti uslove da se prostoru Trga Slobode vrati uloga administrativno-poslovnog središta tradicionalnog centra grada˝, kazao je načelnik Imamović. Kompleks pijace ˝Tabašnice˝ pomenutim Regulacionim planom je zadržan na postojećem lokalitetu, ali uz proširenje pijace ka sjevernom dijelu kompleksa.

Ostale odluke

Općina Tuzla dala je na korištenje objekat Dnevni centar ˝Koraci nade˝ Tuzla Centru za djecu sa višestrukim smetnjama ˝Koraci nade˝ Tuzla. Objekat se daje na korištenje bez naknade na period od 10 godina, sa mogućnošću produženja roka korištenja objekta. Centar ˝Koraci nade˝ objekat će koristiti isključivo za edukaciju i rehabilitaciju djece i mladih sa invaliditetom, informisanje, savjetovanje i edukaciju roditelja, podršku djeci i mladima u inkluzivnom obrazovanju, interdisciplinarni tretman djece u porodici, socijalne interakcije, saradnje sa lokalnim i međunarodnim organizacijama, te za sportsko-rekreativne aktivnosti.

Općina Tuzla dala je na korištenje JU-i Dom mladih Tuzla poslovne prostore koji se nalaze u prizemlju poslovnog objekta (ranije Privredna komora) u Tuzli, u ulici Solni trg broj 6. bez naknade, na neodređeno vrijeme. Poslovni prostori će se koristiti za potrebe organizovanja Muzeja književnosti.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.