˝Ukidanjem kantona uspostavio bi se funkcionalni sistem vlasti˝

14.06.2010 15:01
 

U općini Tuzla stopa nezaposlenosti iznosi oko 36 posto, a do siromaštva građana došlo je zbog konfuzije, nerada i pogrešnog rada državnih, federalnih i kantonalnih vlasti u  svim oblastima, a naročito u oblasti privatizacije, rečeno je  na  tematskoj sjednici Kolegija Općinskog načelnika Tuzla na kojoj su razmatrani aspekti analize teškog ekonomskog i socijalnog stanja građana.

Na području Tuzlanskog kantona stopa nezaposlenosti iznosi oko 52,5 posto, a u FBiH oko 46 posto, što direktno prouzrokuje siromaštvo. ˝Pogrešna privatizacija vođena od strane federalnih i kantonalnih vlasti dovela je do toga da je veliki broj ljudi u BiH, pa i u Tuzli ostao bez posla. Mnoga su preduzeća kupljena zbog nekretnina i bogaćenja pojedinaca, a ne zbog povećanja proizvodnje, broja zaposlenih i ukupnog razvoja˝, kazao je Imamović.

Prema izvještaju Federalne agencije za privatizaciju, od planiranih 13,5 milijardi za prodaju preduzeća, izvršena je prodaja tih preduzeća za 519 miliona u novcu, a iznos od 5,09 milijardi KM u certifikatima. ˝Pogrešna privatizacija uništila je mnoga uspješna preduzeća i ostavila veliki broj građana bez posla. Velika šteta je nanesena i općini Tuzla˝, kazao je Imamović. Prema izvještaju o privatizaciji, od početka privatizacije u periodu od 2000. do 2009. godine, koju su vršile federalna i kantonalna agencija, u Tuzli je bez posla ostalo preko 14.000 do tada stalno uposlenih radnika. Također, od ukupnog broja preduzeća u stečaju u FBiH, 64 posto se nalazi u Tuzlanskom kantonu.

Na današnjoj sjednici Kolegija iznesene su mjere za unapređenja ekonomskog i socijalnog stanja građana. ˝Želimo da se ukinu kantoni čime bi se uspostavio funkcionalni sistem vlasti. Tako bi budžet FBiH bio duplo veći, a duplo veći bi bili i budžeti općina. Zalagat ćemo se za uvođenje diferencirane stope PDV-a za osnovne životne namirnice i lijekove, te za reviziju dosadašnje privatizacije i zaustavljanje daljnje privatizacije do iznalaženja novog modela njenog provođenja˝, kazao je Imamović.

Neke od mjera koje je Općina Tuzla najavila da će poduzeti kako bi se stopa siromaštva snizila su umanjenje redovnih mjesečnih troškova najugroženijim kategorijama stanovništva uvođenjem subvencije računa za vodu i vodne naknade korisnicima stalne novčane pomoći, proširenje zona toplifikacije i stvaranje preduslova za priključenje objekata individualnog stanovanja na sistem daljinskog grijanja u visinskim zonama urbanog dijela Tuzle. Općina Tuzla najavila je da će donijeti odluku kojom će se povećati imovinski cenzus po članu porodičnog domaćinstva branitelja sa 200 na 380 KM, inicirat će smanjenje cijena električne energije za kategorije socijalno ugroženih građana. Najavili su i da će nastaviti politiku razvoja inkubatora malih i srednjih preduzeća i inkubatora novih tehnologija i drugih projekata koji imaju za cilj otvaranje radnih mjesta.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.