U općini Tuzla registrovano 258 aktivnih klizišta

07.06.2010 13:56
 

Općinski štab civilne zaštite Tuzla na danas održanoj vanrednoj sjednici jednoglasno je zaključio da zbog velikog broja registrovanih aktivnih klizišta i dalje na području općine Tuzla ostaje na snazi Odluka o proglašenju stanja prirodne nepogode od poplava i klizanja tla.

Prema preliminarnom izvještaju Općinskog štaba civilne zaštite Tuzla na području općine Tuzla do sada je prijavljeno 258 aktivnih klizišta. Evakuisano je oko 100 osoba, od čega je 60 smješteno u kolektivnom smještaju u Sportskom centru Mejdan. Najkritičnije je klizište u naselju Borić koje zahvata površinu od 12,6 Ha i koje ugrožava putnu komunikaciju prema bolnici Gradina, oko 150 nelegalno izgrađenih stambenih objekata, katoličko groblje i dio muslimanskog mezarja.

˝Ukupno dojava kao posljedica nastanka prirodne nesreće bilo je 293, od toga je 258 klizišta, 35 poplava, a po dojavama do sada smo obišli 120 lokacija. U općini Tuzla koja ima 44 mjesne zajednice, 33 su izuzetno ugrožene, a u njih 28 imamo lokacije kao posljedicu prirodne nesreće. Najkritičnija situacija je u naselju Borić odakle je izmješten najveći broj građana˝, rekla je pomoćnica načelnika u Službi civilne zaštite Općine Tuzla Nadira Ašćerić.

Ekspertni tim iz oblasti geologije Rudarsko-geološkog i građevinskog fakulteta u Tuzli i Rudarskog instituta u Tuzli je nakon stručnog sagledavanja stanja na terenu dao prijedlog za poduzimanje hitnih sanacionih mjera. ˝Trenutno je intervenisano na 16 lokacija, gdje smo odredili sedam glavnih prioriteta. Teren općine Tuzla sa geološkog aspekta je predisponiran za pojavu klizišta i mi znamo da kada na području općine padne preko 70 l/m2 kiše da dolazi do aktiviranja veoma velikog broja klizišta. Posebnu pažnju zahtjeva ekstremno veliko klizište na Boriću koje zahtjeva i posebnu mjere sanacije˝, rekao je član Ekspertnog tima Općine Tuzla dr. Miralem Mulalić i dodao:¨U sklopu izvođenja hitnih interventnih sanacionih mjera izdvojili smo tri zone intervencija. Prva zona je u trupu puta, druga je u Bogomislkoj ulici sa izgradnjom određenog sabirnog kanala i zona tri je lokacija katoličkog groblja. Ova interventna sanacija bi koštala oko 90.000 KM˝.

˝Općinski štab civilne zaštite mi je danas prezentirao najkritičniji dio i mi se fokusiramo upravo na taj dio. Radi se o katoličkom groblju i muslimanskom mezarju na Borić, u pitanju je i ključna cesta prema bolnici na Gradini. Zaključili smo da ostaje stanje prirodne nesreće, da ostaje ne samo Općinski štab civilne zaštite, nego i sve druge službe mobilne. Jedan od uzroka klizišta je i prebukiranost grobnih mjesta, tako da ćemo urgirati da Elektroprivreda realizira sa nama Sporazum o prijateljskom okruženju, a radi se o lokaciji za gradsko groblje, ali i da inspekcija vrlo agresivno krene u zaštitu prostora od buduće bespravne gradnje i da se u proceduru stave do sada izgrađene bespravni objekti˝, rekao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Ekspertni tim geologa Općine Tuzla jučer je poduzeo privremene mjere kako bi se spriječilo dalje širenje klizišta i stvaranje još veće materijalne štete na lokalitetu katoličkog groblja u naselju Borić. Prema riječima koordinatora Ekspertnog tima geologa Općine Tuzla dr. Izeta Žigića u pitanju su privremene mjere koje će ublažiti dalje napredovanje klizanja masa. Radi se o popunjavanju pukotina u zemlji posebnom masom koje bi trebale spriječiti dalje kretanje masa unutar samoga groblja. ˝Ima značajan broj pukotina, vrlo aktivno je bilo ovih dana. Cilj nam je da posebnom masom, koja je formirana mješavinom na bazi pijeska, cementa i specijalnih vlakana, pupunimo ove pukotine, u slučaju novih padavina da ne dođe do daljeg širenja ovog klizišta. Ovo su privremene mjere koje radimo do konačnih sanacionih mjera koje će se izvesti naknadno kada budu urađeni projekti¨, rekao je za TIP.ba dr.Izet Žigić.

(TIP/A.J.)

Vezani članak: Video: Pukotine u zemlji na Boriću pupunjene specijalnom masom

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.