Imamović se susreo s predstavnikom UNDP-a u BiH Yuri Afanasievim

03.06.2010 08:03
 

Općinski načelnik Jasmin Imamović, sa saradnicima susreo se u srijedu sa rezidentnim koordinatorom UN-a i rezidentnim predstavnikom UNDP-a u Bosni i Hercegovini Yuri Afanasievim, i njegovim saradnicima.

Načelnik je naglasio da Općina Tuzla ima odličnu saradnju sa organizacijom UNDP u BiH, sa kojom je realizovano niz dobrih projekata od kojih su građani Tuzle imali značajnu dobrobit, a jedan od posljednjih je projekat toplifikacije objekata Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla i stambenih objekata u naselju Dragodol, čime je, pored boljih uslova života i rada zaposlenih, pacijenata i građana, unaprijeđen kvalitet zraka na većem području naše općine.

Afanasiev je napomenuo da je Tuzla jedna od uspješnijih općina u Bosni i Hercegovini i da se taj uspjeh odnosi kako na rezultate u privlačenju stranih investitora, tako i na mirni suživot koji proističe iz cjelokupne historije Tuzle. Cilj posjete je sagledavanje potreba u cilju pripreme programa i projekata UNDP-a, koji se planiraju za naredni period. Obzirom da je gosp. Afanasiev naveo u kojim oblastima UNDP planira intervenirati u narednom periodu, Općinski načelnik je naveo neke od prioriteta Općine Tuzla, koji su u skladu sa pravcima djelovanja UNDP-a. Tako je, naveddeno da su, prema Strategiji razvoja Tuzle, naši glavni faktori razvoja ljudi, prirodno naslijeđe i kulturno naslijeđe.

Što se tiče ulaganja u ljude, tj. talente, namjera je širiti dobru praksu postojećih tehnoloških prakova – inkubatora, kako bi se iskoristili veliki potencijali, pogotovo među mladim ljudima. U oblasti ulaganja u ljudski faktor, druga kategorija stanovništva kojoj Općina Tuzla posvećuje posebnu pažnju su osobe sa posebnim potrebama, odnosno svima koji pripadaju tzv. Iskjlučenim kategorijama. U toj oblasti se, također, radi puno, a najznačajniji projekat je izgradnja Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama, koji zajednički grade Hilfswerk Austrija, UG „Koraci nade” i Općina Tuzla.

U oblasti valorizacije prirodnog naslijeđa, Tuzla je učinila mnogo u poljsdnjih nekoliko godina (Panonska jezera, Slani slapovi, Arheološki park, trgovi, kompleks Panonika, Geološki muzej Panonskog mora i sl.), te nam je potrebna podrška u pripremi aplikacije za prznanje od strane UNESCO u kategoriji kulturni krajolik. Na sdastanku je razgovarano i o projektima iz oblasti razvoja turizma (podrška razvoju malih privatnih pansiona i privatnog smještaja), a posebna pažnja je posvećena programima i projektima iz oblasti energetske efikasnosti, u kojoj se Tuzla, prema riječima. Afanasieva, ubraja u gradove predvodnike u BiH. Nakon dogovora o narednim koracima na realizaciji buduće saradnje između Općine Tuzla i UNDP-a, rezidentni predstavnik UNDP-a u Bosni i Hercegovini, rekao je da od Načelnika Tuzle očekuje i njegovu ličnu podršku na promociji.

(TIP/tekst je preuzet s web portala Općine Tuzla)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.