U općini Tuzla registrovana 103 klizišta, evakuisane 32 osobe

02.06.2010 15:21
 

Na području općine Tuzla do sada su registrovana 103 klizišta, od kojih su  kritična u naseljima Borić, Par Selo, Dokanj i Crvene njive. Zbog aktiviranih klizišta ugroženo je više stambenih objekata iz kojh su evakuisane 32 osobe. Prema prvim procjenama šteta uzrokovana poplavama i klizištima bi mogla iznositi nekoliko stotina hiljada konvertibilnih maraka.

˝Ne može biti bolje dok ne prestane kiša, može biti samo gore, dok će stanje s klizištima biti nastavljeno i nakon što kiša prestane. Situacija nije dobra. Imamo prijavljena oko 103 klizišta i stalno se prijavljuju nova. Naručito je kritična situacija na katoličkom groblju na Boriću, ugrožena je putna komunikacija Dokanj-Tetima, imamo problema i u Par Selu jer je ugrožen cjevovod. Ugrožene su kuće u MZ Mosnik, Crvenim njivama i na Boriću. Prioritet nam je da spasimo ljude, njihovu imovinu i najvažnije komunalne objekte. U pitanju su velike štete, prema informacijama sa terena, već sada se radi o više stotina hiljada maraka˝, rekao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović i dodao:˝Poplavom je ugroženo naše pumpno postrojenje u Živinicama. Ako ono bude oštećeno nestaje vode. Građani bi trebali da budu oprezni i da se snadbiju s rezervom pitke vode za svaki slučaj. Dok ima vode ona je ispravna, no želim sugerisati građanima da budu oprezni kada je u pitanju voda iz bunara˝.

Zbog poplava sjeverna saobraćajnica u Tuzli je i dalje zatvorena za saobraćaj, a uslijed aktiviranja klizišta ugroženo je katoličko groblje i dio muslimanskog mezarja na Boriću. Također, klizišta su uzrokovala brojne probleme u Par Selu, Crvenim njivama i Doknju. Ekipe CZ su neprestano na terenu i obilaze kritična područja. ˝Situacija na području općine Tuzla je vrlo složena. Iako je nivo rijeka Soline i Jale u opadanju, površinske vode su do sada poplavile oko 15 objekata. Najveći problem i dalje predstavljaju klizišta, čiji se broj iz sata u sat povećava. ˝Preko 20 objekata je u lošem stanju, a do sada smo evakuisali 32 osobe. U SKPC Mejdan smo smjestili 31 osobu, jedna starija osoba smještena u Dom penzionera Tuzla, dok je jedna porodica smještena u Mihatovićima˝ rekao je komadant Općinskog štaba CZ Tuzla Jozo Nišandžić.

Prema riječima geologa iz Općine Tuzla dr. Miralema Mulaća oko 11 posto teritorije općine Tuzla je ugroženo procesom klizanja. ˝U našoj bazi podataka imamo registrovano oko 1.000 klizišta. Tek kada prestanu padavine mi očekujemo maksimalno aktiviranje klizišta što nas prilično zabrinjava˝, istakao je dr. Mulać.

Podsjećamo, na osnovu Informacije o stanju sa podacima sa terena na području općine Tuzla, a u vezi sa posljedicama izazvanim obilnim padavinama i na osnovu prijedloga Općinskog štaba Civilne zaštite, Općinski načelnik Jasmin Imamović jučer je u večernjim satima donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog poplava i klizanja tla na području općine Tuzla. Vlada TK danas je na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite proglasila stanje prirodne nesreće na području TK.

(TIP/A.J.)

Vezani članci:

U općini Tuzla registrovana 52 klizišta

U općini Tuzla proglašeno stanje prirodne nesreće zbog poplava i klizišta

Video: Stanovnici Crvenih njiva u strahu od obrušavanja zemlje

Klizišta u Tuzli, povrijeđeno više osoba

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.