Osnovano Udruženje studenata Medicinskog fakulteta Tuzla

05.04.2010 15:52
 

Prvog aprila održana je Osnivačka skupština na kojoj je donesena odluka o osnivanju Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli – MEDICUS. U nastavku prenosimo informaciju koju smo dobili od Jasmina Banjića koji je izabran za predsjednika Udruženja.

Nakon dugogodišnjeg nepostojanja udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli, pri tom fakultetu, koje bi bilo obavezno, a ne na dobrovoljnoj osnovi, da zastupa interese studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli, kako na Univerzitetu u Tuzli tako i šire, i koje bi se povezivalo po vertikali Univerziteta u Tuzli, a ne samo horizontalom sa drugim Medicinskim fakultetima u Bosni i Hercegovini i svijetu, a zbog velikog broja problema i sramotnog statusa studneta Medicinskog fakulteta u Tuzli, isti su bili prisiljeni da oforme udruženje studenata koje će takvu situaciju bitno izmjeniti.

Na samom početku, bitno je napomenuti, da za takvo stanje studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli, svakako nisu isključivo odgovorni institucije i organi Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Tuzli, nego krivicu za takvo stanje, sigurno, većim dijelom snose i sami studenti koji svojom pasivnošću, letargijom i manipulativnošću uveliko doprinose takvom stanju.

Nime, pokušaji uvođenja Bolonjskog sistema školovanja na fakultete Univerziteta u Tuzli, pojavio se veliki broj pitanja bez odgovora i problema koji, kako se barem za sad čini, nemaju rješenja. Prelazak sa jednog sistema školovanja na drugi stvara probleme i nesuglasice vezane, prije svega, za ispunjavanje uslova za prelazak s jedne godine studija na narednu.

Ovi gorući problemi, te niz drugih problema koji su se akumulirali kroz duži vremenski period, su razlog koji je podstakao nekolicinu studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli (prije svih Jasmina Banjića i Emira Brčića) da organizuju udruženje koje će predstavljati studente, zastupati njihova prava i interese, i dovesti ih u zavidniji položaj od onog u kome su trenutno.

Nakon velikog truda i zalaganja, da se probudi svijest i interesovanje studenata o potrebi takvog jednog udruženja na Medicinskom fakultetu, na sjednici Osnivačke skupštine Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli – MEDICUS održanoj 01.04. 2010. godine, u prostorijama dekanata Medicinskog fakulteta u Tuzli, donešena je odluka o osnivanju Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli – MEDICUS, usvojen je Statut MEDICUS-a, a i izbarani su organi i radna tijela MEDICUS-a, kao i odluka o upisu MEDICUS-a u Registar udruženja, a sve u skladu sa važećim zakonskim propisima i normama Bosne i Hercegovine, Federacije BIH, Tuzlanskog kantona i Univerziteta u Tuzli.

Udruženje može imati aktivne, redovne, počasne i pomažuće članove, koji mogu da prestanu biti članovi MEDICUS-a.  Redovni članovi ovog Udruženja su svi studenti koji upišu Medicinski fakultet i Visoku zdravstvenu školu.

Aktivni članovi su lica koja aktivno rade u udruženju ili obavljaju stručne ili administrativne poslove. Skupština je najveći organ upravljanja Udruženja, koji odobrava sve njene aktivnosti. Broji trideset članova, po tri predstavnika sa svake studijske godine na Medicinskom fakultetu u Tuzli, u sklad sa Statutom Univerziteta U tuzli, Poslovnikom skupštine i Statutom MEDICUS-a. Predsjednik Skupštine je Jasmin Alić (student četvrte godine Opšte medicine), a njegov zamjenik je Dino Hodžić (student četvrte godine Opšte medicine).

Izvršni organ Udruženja, koji rukovodi radom i radi na ostvarenju programskih ciljeva i zadataka, je Upravni odbror, kojeg čini jedanaest članova, po jedan predstavnik sa svake godine studija Medicinskog fakulteta, te predsjednik Udruzenja.  Za predsjednika Udruženja jednoglasno je izabran Jasmin Banjić (student pete godine Opšte medicine), a njegov zamjenik je Zlatko Kubinek (student treće godine Visoke zdravstcene škole), dok je za sekretara MEDICUS-a iabrana Sarija Turkušić (treća godina Opšte medicine).

Upravni odbor osim predsjednika MEDICUS-a dalje sačinjavaju Brčić Emir (student četvrte godine Opšte medicine), Kačar Ema (studentica prve godine Opšte medicine), Bećirović Emir (student druge godine Opšte medicine), Poljašević Nevena (studentica treće godine Opšte medicine), Kurtić Mirza (student pete godine Opšte medicine), Jagodić Almir (student šeste godine Opšte medicine), Ćedić Malik (student prve godine Visoke zdravstvene škole), Karić Melisa (student Visoke zdravstvene škole), Suljkanović Hana Visoke zdravstvene škole), Puškar Semir (student Visoke zdravstvene škole).

Udruženje za cilj ima, prije svega, zaštitu prava, interesa i dostojanstva studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli. Na dugoj listi, pored navedenog, su unapeđivanje nastavnog/obrazovnog procesa, naučno/stručno obrazovanje/usavršavanje, pomaganje studenata, unapređenje studentskog standarda, saradnja i povezivanje studenarta MF u Tuzli sa studentima medicine u BiH i šire, na naučnom, obrazovnom, kulturnom, društvenom i sportskom planu, promicanje medicine kao struke, primicanje svijesti i savjesti ljudi o potrebi humanosti i humanih akcija u društvu te mnogi drugi. Udruzenje će nastojati aktivno uključiti studente MF u procesu kreiranja i realizovanja nastavnih planova i programa na MF i UNTZ, delegiranjem određenog broja studenata u Nastavno – naučno vijeće MF, u Senat UNTZ, u organe Unije studenata UNTZ te u ostale njihove organe i tijela. Udruženje će biti posrednik u komunikaciji izmedju studenata i UNTZ i ostalih nadležnih institucija i uspostaviti suradnju sa državnim službama, drugim udrugama i institucijama sličnog djelovanja, te sa Zavodom za javno zdravstvo, klinikama, poliklinikama, domovima zdravlja, veledrogerijama, apotekama i ostalim zdravstvenim ustanovama. Pored lokalnih, cilj je uspostaviti i međunarodnu saradnju na strukovnom, naučnom, kulturno – zabavnom, sportskom i dr. poljima kao i organizacija i vođenje međunarodne studentske razmjene. Jedan od ciljeva je uspostavljanje i razvijanje ferijalne prakse u zemlji i inozemstvu, u funkciji ostvarivanja nastavnih planova i programa, stručnog i specijalističkog usavršavanja iz oblasti medicine, učenja stranih jezika, usavršavanja u oblasti savremenih komunikacionih tehnologija i sl, zatim stvaranje optimalnih pretpostavki za stipendiranje/kreditiranje studenata MF, kojima je studiranje otežano zbog nedostatka materijalnih/finansijskih sredstava, odnosno onih koji se posebno ističu u obrazovom procesu. U plan rada uključena je i organizacija raznih simpozija, predavanja, seminara, radionica i tematskih tribina, organizacija izleta i putovanja.

Udruženje ima podršku dekana Medicinskog fakulteta i njegovog kabineta, i sto je najvažnije samih studenata, pa je realno nadati se da će se uz volju, rad i zalaganje MEDICUS-a, iznaći način u rjesavanju nastalih problema, razviti svijest studenata o njihovim pravima, mogućnostima, ali i obavezama i dovesti ih u bolji položaj, čime će se i sam ugled i rejting Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Tuzli značajno popraviti u BIH, regionu i svijetu, saopćeno je iz Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.