OV Tuzla usvojilo inicijativu za izmjenu Ustava FBIH u cilju ukidanja kantona

26.03.2010 19:17
 

Općinsko vijeće Tuzla je na svojoj posljednjoj sjednici usvojilo Inicijativu za izmjenu Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, sa ciljem ukidanja kantona i stvaranja efikasnijeg sistema organizacije vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U raspravi je istaknuto da je uspostavljanje kantona, u vrijeme kada su nastajali, imalo svoje opravdanje, jer je takav ustroj Federacije BiH obezbjedio, kako ravnopravnost naroda i građana koji žive na njenom području, tako i ostvarivanje njihovih prava i na Ustavu i zakonu zasnovanih pravnih interesa. Međutim, od usvajanja Ustava Federacije BiH, proteklo je šesnaest godina u kojima se pokazalo, da organizacija vlasti na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine nije funkcionalna.

Na prostorima Federacije BiH uspostavljeno je ukupno jedanaest zakonodavnih tijela (Parlament Federacije BiH i deset kantonalnih skupština) sa oko 500 poslanika. Osim toga, na području Federacije BiH izabrano je jedanaest vlada (Vlada Federacije BiH i deset kantonalnih vlada) sa oko 170 ministara.

Obzirom, da u skladu sa članom VIII 1. Ustava Federacije BiH, amandmane na Ustav Federacije BiH mogu predlagati predsjednik Federacije u saglasnosti sa podpredsjednicima Federacije, Vlada Federacije, većina poslanika u predstavničkom domu ili većina delegata u okviru klubova naroda u Domu naroda Federacije BiH, Općinsko vijeće je Tuzla je usvojilo Inicijativu Parlamentu Federacije BiH za izmjenu Ustava FBiH, uz slijedeće:

Općinsko vijeće Tuzla smatra, da kantoni predstavljaju prepreku daljem ekonomskom razvoju Federacije BiH, jer se ogromna sredstva koriste za glomaznu administraciju, naknade poslanicima i ministrima. Usvajanjem amandmana na Ustav Federacije BiH, kojim bi se ukinuli kantoni, omogućilo bi se Federaciji BiH i općinama, da se brže razvijaju i ulože sredstva u projekte razvoja. Odlukom Općinskog vijeća Tuzla ovlašteni su predsjedavajuća Vijeća i Stručna služba Vijeća, da sačine zvaničan tekst zahtjeva-inicijative za donošenja Amandmana na Ustav Federacije BiH o ukidanju kantona, te da ovu incijativu dostave Uredu Visokog predstavnika za BiH Specijalnog predstavnika EU i drugim međunarodnim organizacijama u BiH.

(TIP/tekst preuzet sa web stranice Općine Tuzla)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.