Vijećnici Općinskog vijeća Tuzla usvojili budžet za 2010. godinu

25.03.2010 15:34
 

Vijećnici Općinskog vijeća Tuzla usvojili su u četvrtak budžet Općine Tuzla za 2010. godinu u iznosu od 42 miliona KM. Od ovog iznosa, 17,5 miliona KM biće usmjereno na finansiranje, održavanje, rekonstrukciju i izgradnju komunalne infrastrukture, izjavila je šefica Službe za budžet i poduzetništvo Općine Tuzla Suada Isaković.

Prema njenim riječima najveći projekti rekonstrukcije su stadion Tušanj, toplifikacija, izgradnja vodovodne, kanalizacione i putne infrastrukture.

„Ono što je uspjeh Općine Tuzla je to da, kada su u pitanju javne finansije, nije ušla sa deficitom, s obzirom na sve probleme koji prate javne finansije kroz raspodjelu PDV-a. Budžet smo planirali dosta realno, nadamo se da će se ostvariti i sa mjerama koje je ovo Vijeće donijelo Odlukom o načinu ušteda u Općini Tuzla koje se prvenstveno odnose na lična primanja uposlenih i vijećnika. Pokušali smo izbalansirati danas doneseni budžet i nadamo se da ćemo na kraju godine imati barem pozitivnu nulu”, izjavila je Isaković.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Tuzla Nada Mladina izrazila je zadovoljstvo usvojenim budžetom. „Budžet je nešto manji u odnosu na prošlu godinu, ali smo ohrabreni izlaganjem načelnika i šefice Službe za finansije koji su nam rekli da će se obezbijediti dodatnih 35 miliona KM po projektima iz IPA fondova. Svi projekti su vezani za komunalnu infrastrukturu, centralno grijanje, prečišćavanje otpadnih voda i sl. A oni će povećati ulaganja u komunalnu infrastrukturu i uticati na razvoj lokalne zajednice. Ja vjerujem da je to velika pobjeda u smislu razvojne, dobre strategije Općine, općinske administracije i načelnika i u vezi s tim sa realizacijom onih zahtjeva koje je ovo Općinsko vijeće zajedno sa Službom. Vjerujem da ćemo imati pune ruke posla da se realizuje sve predviđeno budžetom, da se ta sredstva utroše na način kako je predviđeno, a bili bi jako sretni ako bi sredstva od PDV-a koja pripadaju ovoj lokalnoj zajednici, a ne vraćaju se u iznosu koliko se izdvaja na osnovu PDV-a iz ove lokalne zajednice, bili razlog da se vrši rebalans budžeta pa da Tuzla dobije više sredstava”, izjavila je Nada Mladina.

Tokom rasprave o budžetu Slađan Ilić iz SDP-a Tuzla podsjetio je da su prihodi u Općini Tuzla od 2006. godine, od uvođenja PDV-a u smanjeni za 42 posto, a u nekim općinama u FBiH povećani za čak 200 posto što govori o neravnopravnoj raspodjeli. Vijećnik SDP-a u Općinskom vijeću Tuzla Zoran Jovanović čestitao je na ovako isplaniranom budžetu izrazivši nadu da će se sve glasnije priče o ukidanju kantona, kako ih je nazvao „paraziti” biti ukinuti što prije. „Budžet je realan i dosta se vodilo račun o socijalno ugroženim, zaštiti boračko-invalidske populacije, što znači da je budžet senzibilan. Ovdje bih istakao da Općina Tuzla za boračko-invalidsku zaštitu izdvaja približno isti iznos koliko Kanton za svih 13 općina TK. To govori koliko Tuzla brine o svojim građanima, iako je ova oblast u nadležnosti kantonalne vlade”, rekao je Jovanović.

U općinskom budžetu za tekuću godinu planirana su sredstva za socijalno ugroženo stanovništvo, kao i za boračko-invalidsku zaštitu, a za dječiji doplatak planirano je milion i 300 hiljada KM. Prema ovogodišnjem budžetu za narodnu kuhinju Imaret Tuzla i ove godine je predviđeno 210 hiljada KM, što je na nivou prošlogodišnjeg iznosa.

Mirsad Malohodžić, vijećnik SDA Tuzla kaže da bi za poboljšanje prihoda trebalo raditi na razvoju industrijskih zona za mala i srednja preduzeća, legalizacijia bespravno izgrađenih objekata i korištenju sredstava iz fondova Europske unije. Rado Pejić, vijećnik HDZ-a BiH smatra da budžet Općine Tuzla, kao i svih drugih nivoa vlasti, u znatnoj mjeri pokriva troškove održavanja vlasti, odnosno administracije, bez obzira na sve mjere uštede. „Mi kroz budžet održavamo i javna preduzeća koaj moraju postati profitabilna i očekujemo da ćemo jednog dana imati prihod od dobiti tih preduzeća, a ne svaki put da grantovima održavamo ta preduzeća na pozitivnom poslovanju. Stoga kažem da ovaj budžet finansira opstanak ovako skupe i organizovane države. Znači da nam je država neorganizovana i skupa”, rekao je vijećnik Rado Pejić dodajući da ni građani nisu zadovoljni jer su mnogo opterećeni porezima koji treba da napune budžete, a koji ne mogu da isfinansiraju potrebe građana.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović zadovoljan je što je usvojen budžet i to većinom glasova vijećnika. „Iako je budžet 42 miliona KM, mi prema građanima idemo sa 77 miliona. Zahvalan sam i vijećnicima i resornim službma jer ovih 35 miliona KM obezbijeđenim od vlada Holandije, Češke, Mađarske, te od Svjetske banke i Elektroprivrede BiH su plod truda i rada, ideje i upornosti da se istraje u projektima”, izjavio je načelnik Tuzle Jasmin Imamović.

(TIP/E.J.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.