Ilegalnom taksi prevozu u TK konačno došao kraj

24.03.2010 12:19
 

Izmijenjeni Zakon o cestovnom saobraćaju TK koji se stupio na snagu 18. januara 2010. godine omogućio je mnogo kvalitativnih promjena koje se odnose na mnoge oblasti, a najnovije aktivnosti odnose se na suzbijanje ilegalnog taksi prevoza u TK. Naime, danas je krenula koordinirana aktivnost MUP-a TK i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Prema riječima direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besima Durakovića revolucionaran je član 79. koji uvodi službena lica MUP-a TK u kontrolu ilegalnog taksiranja, te im omogućava da putem prekršajnog naloga sankcionišu sve prekršioce. Kazne, koje su prije bile stimulativne za prekršioca koje su se kretale od 100 do 200 KM, sad su znatno rigoroznije, kako licu koje se nađe za volanom, tako i vlasniku vozila koji do sada nije snosio sankcije. „Mi u prvom koraku izričemo zabranu kao upravnu mjeru i izričemo kaznu 500+500, fizičkom licu i vlasniku vozila. U ponovljenom slučaju izričemo još jednom novčanu kaznu 500+500KM ali tada vozilo isključujemo iz saobraćaja, oduzimamo saobraćajne tablice i saobraćajne dozvole do perioda dok se ne otkolone nepravilnosti, odnosno vozilo ne registruje za taksi prevoz i okončanja prekršajnog postupka dok ne plati svoj prekršajni naloga. U sljedećem ponovljenom slučaju inspektori oduzimaju vozilo, izriče se zaštitna mjera i pokreće se postupak pred sudom “, rekao je danas Duraković.

Ukoliko se nakon drugog prekršaja ilegalni taksist odluči za sudski postupak, oduzimanje vozila će biti najvjerovatnije oko šest mjeseci, jer kako kaže Duraković, sudovi su pretrpani i ovakvim slučajevima sigurno neće dati prioritet. Inspektor MUP-a TK Nevres Šiljegović zadužen je za koordianciju policijskih aktivnosti i on je pojasnio način postupanja policije u slučajevima neposjedovanja adekvatne zakonske dokumentacije.

„Policija na licu mjesta poduzima mjere i prema fizičkom licu, pravom licu i odgovornom licu u okviru pravnog lica. Fizičkom licu policija izdaje prekršajni nalog na licu mjesta, oduzima taksi oznaku i izdaje mu se kazna od 500 KM. Ukoliko dođe do suda, ta kazna je od 50 do 1.300 KM. Ako je fizičko lice uposleno kod pravnog lica, a nema odgovarajuću dokumenatciju, onda ćemo po prikupljenim informacijama pravnom licu također izdati prekršajni nalog, ili ići sa zahtjevom za pokretanje prekršajnom postupka i kazne su od 3.000 do 15.000 KM. Odgovornom licu se izriče kazna u visini od 300 do 1.500 KM”, izjavio je inspektor Nevres Šiljegović.

Prošle godine je započeto sankcionisanje onih taksista koji nisu imali na vjetrobranskom staklu zalijepljenju dopunsku oznaku. Ovo će se ove godine nastaviti, čak i rigoroznije. „Ni jedno vozilo neće moći saobraćati ukoliko u desnom uglu prednjeg vjetrobranskog stakla i lijevom uglu zadnjeg vjetrobrana nemaju zalijepljenu dopunsku oznaku”, kaže direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besim Duraković. Kako kaže Duraković, novinama je suzbijen i biznis koji se razvio na ulicama Tuzle. „Više se neće dešavati da neko kupi 10 vozila i nađe neke ljude, koji su lošeg socijalnog statusa, da im odrede normu, pa oni što zarade preko te norme, od toga mogu živjeti”, kaže Duraković.

Duraković je rekao da će izvršiti pozitivan pritisak na Vlaadu TK kako bi se obezbijedila sredstva za nabavku i ugradnju videonadzora u policijska vozila kako bi se imao uvid u ilegaln otaksiranje i druge  Zakonom zabranjene stvari. Treba reći da je u Tuzli trenutno legalnih taksi prevoznika između 320 i 330, a ilegalnih više od 300. Standardom je predviđeno da na 700 stanovnika vozi jedno taksi vozilo.

Više od 500 policajaca i inspektora ubuduće će biti prisutno 24 sata na ulicama 13 općina Tuzlanskog kantona, rečeno je danas. Podsjećamo da će službenici MUP-a TK i kantonalne inspekcije nadzirat će nekoliko oblasti – da li neko taksira a nema odobrenje za rad, odnosno rješenje nadležnog organa, da li ima rješenje resornog ministarstva o licenci, da li posjeduje licencu za vozila i dopunsku oznaku.

(TIP/E.J.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

4 komentara na Ilegalnom taksi prevozu u TK konačno došao kraj

 1. Još da nije mita i korupcije i “eee ovaj je moj ba, necemo njega” od strane MUPovaca bilo bi super. Na papiru to mnogo ljepse zvuci negou stvarnosti. 
  Prije dva dana ja posmatram policiju kako, nepropisno stoji na stanici kod B9 stupina i zaustavlja nasumicna vozila, i taksiste (legalne) dok oni nelegalni cim ih prodju kroz prozor rukom izvade Taxi tablu i okace je na auto… 
  Ja kad budem vidio policiju da postuje Zakon, onda cu i moci ovakvim vijestima se obradovati, do tada, sve je ovo ŠUPLJA.

 2. colibric

  24. 03. 2010. - 15:57

  😯 po mome nekom viđenju tu policija dobiva veliku ,veliku vlast i ovlaštenje….pa se pitam da li će uskoro moći i u trgovinu da uđe policajaci i da  zatraže od trgovaca na uvid da li su prijavljeni ili rade na crno.Po meni je to dato veliko ovlaštenje policiji a znamo svi kako ona funkcioniše kod nas……a šta se radi na tome da se spriječi ilegalan prevoz roba onima koji su registrovani na vlastite potrebe i ne plaćaju nikakve dadžbine i oni su normalno u boljoj situaciji i mogu da vrše prevoz robe jeftinije nego ja koji moram svaki mjesec da uplatim za dažbine 340 km .Mene  zaustavlja i kontroliše inspekcija sa natovarenim ugljem i imam svu potrebnu dokumentaciju a pored njih prolazi mali kamiončić sa natovarenim ugljem registrovan na vlastite potrebe i nikome ništa oni ga pozdravljaju a nemaju nakane da ga zaustave i čovjek se meni smije….hm imali tu pravde……

 3. erchi

  24. 03. 2010. - 18:34

  To je sve sto policija i radi,ova drzava policija ima samo saobracajce.Nisam ocekivao da fataju kriminalce i sl!!!

 4. ludacha

  24. 03. 2010. - 19:05

  bolje da oni hvataju kriminalce koji su opasni za okolinu,…..ova vlast samo neke poreze uvodi …i ovo malo ljudi sto se snadju da zive ..barem da taksiraju i zarade za sebe i svoju porodicu oni nedaju…

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.