Slijedi toplifikacija Dragodola, te MZ Šićki Bord i Bukinje

15.03.2010 15:46
 

Prema riječima pomoćnika načelnika za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Općien Tuzla Kemala Kurevića do kraja marta će početi radovi na priključenju Klinika za plućne bolesti u Slavinovićima na sistem daljinskog zagrijavanja. „Ovdje ćemo imati ugrađene kolektore pomoću kojih ćemo tokom ljeta, kada niej u funkciji sistem daljinskog grijanja, sanitarnu vodu ćemo obezbjeđivati od sunčevih kolektora”, rekao je Kurević.

.

.

U Tuzli je toku izrada izvedbene projektne dokumentacije u cilju toplifikacije mjesnih zajednica Šićki Brod i Bukinje koja bi prema očekivanjima Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Tuzla trebala biti gotova do 30. aprila ove godine. Nakon toga će se pristupiti realizaciji Programa prijateljskog okruženja potpisanog između Elektroprivrede BiH i Općine Tuzla. Radi se o veoma značajnom projektu kojim će po završetku, u mjesnoj zajednici Tušanj u naselju Dragodol, na sistem priključiti svi kolektivni objekti, tj. oko 650 stambenih jedinica, a stvorit će se uslovi za priključenje i određenog broja individualnih objekata”, rekao je Kurević.

U okviru ovog projekta biće ugrađeno 300 kompaktnih toplinskih podstanica sa sistemom daljinskog upravljanja. Većina tih stanica su u kompakt izvedbi sa najmodernijim načinom automatske regulacije primarne i sekundarne strane instalacije daljinskog grijanja. Na daljinski nadzor i upravljanje trenutno je priključeno 36 podstanica, a još 100 toplinskih podstanica je pripremljeno za priključenje. Sve kompaktne toplinske podstanice su opremljene mjeračem utroška toplinske energije. Ukupna dužina vrelovodne mreže je oko 120 km. Naglašeno je da su aktivnosti  na toplifikaciji Tuzle u funkciji strateškog pravca postizanja energetske efikasnosti i praćenja svjetskih trendova smanjenja emisije CO2.

Kako je danas rečeno, nakon najavljenih projekata toplifikacije, slijedi toplifikacija sljedećeg najvećeg individualnog zagađivača, a to je Kazneno-popravni zavod Tuzla koji se nalazi u ulici Mirze Delibašića.

Članovi kolegija općinskog načelnika Tuzla danas su usvojili izvještaj o izvršenju plana realizacije i programa toplifikacije Tuzle prema kojem je u ove namjene uloženo oko 14 miliona KM. Prema izvještaju, realizovan je projekat izgradnje primarne vrelovodne mreže koji omogućava gašenje kotlovnica, odnosno toplifikaciju naselja Paša bunar, MZ Novi Grad I, Novi Grad II, Stari Grad, te MZ Slatina, Tušanj, Slavinovići, Kula, Jala, Mosnik, Mejdan, Solana, centar, Ši Selo i Kreka. Toplifikacijom su ostvareni višestruki ciljevi kao što je jeftinije grijanje za oko 20 posto, povećan stepen iskorištenja sistema daljinskog grijanja, umanjeni troškovi čišćenja i sanacije ulica zbog smanjenog kamionskog odvoza pepela i prevoza uglja, smanjeno aero zagađenje, te produžen vijek trajanja kontejnera za smeće, rečeno je danas.

(TIP/E.J.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.