Uvođenje programa međunarodne mature u gimnazije iz BiH

08.03.2010 20:26
 

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK u saradnji sa Inicijativom Koledža ujedinjenog svijeta i međunarodne mature (UWC-IB) u BiH organizovalo je danas u Tuzli za direktore gimnazija iz cijele zemlje obrazovnu konferenciju pod nazivom “Uvođenje programa međunarodne mature u gimnazije iz BiH” .Cilj konferencije je direktorima gimnazija predstaviti program međunarodne mature kao i perspektive uvođenja ovog nastavnog programa u gimnazijsko obrazovanje u BiH. ”Ministarstvo nauke, kulture i sporta prednjači u reformama obrazovanja u BiH. Naši prijatelji iz Slovenije su izabrali da Tuzlanski kanton i ovo ministarstvo budu domaćini ovom savjetovanju i obuci direktora gimnazija za uvođenje IB mature. To je međunarodna matura, ali nije samo u pitanju matura nego to je i kompletno obrazovanje. Nastavni plan i program za učenike koji se opredjele za ovu maturu je nešto drugačiji”, kazala je ministrica obarzovanja, nauke, kulture i sporta TK Mirzeta Hadžić-Suljkić.

Riječ je o inicijativi Koledža ujedinjenog svijeta i Organizacije za Međunarodnu maturu (IBO) u Bosni i Hercegovini koja ima za cilj podržati proces pomirenja u BiH i regionu kroz realizaciju uvjerljivog nastavnog modela post-konfliktnog obrazovanja koji može služiti kao model za obrazovnu reformu u BiH kao i kroz učestvovanje u unapređivanju nastavnih planova u BiH a i šire.

”Da bi matura bila prihvaćna u školama zavisi od spremnosti škola da to prihvate, roditelja i samih učenika. Može u svakoj školi ili recimo gimnaziji da bude jedno odjeljenje koje će raditi po međunarodnoj maturi. Program međunarodne mature je nešto skuplje od ovog našeg obrazovanja, s obzirom da je manji broj učenika u razredu, dolaze profesori sa strane što u svakom slučaju iziskuje dodatne troškove. Ali u svakom slučaju bitna je spremnost škole i roditelja da to prihvate, ali i lokalne zajednice”, kazala je ministrica Hadžić-Suljkić.

Koledži ujedinjenog svijeta su postali sinonim za stručnost u oblasti srednjoškolskog obrazovanja za multikulturalne grupe učenika koji nerijetko potiču iz konfliktnih ili post-konfliktinih zajednica. ”Program međunarodne mature je internacionalni program koji se izvodi u više od 140 država i program je interesantan zbog toga što imamo jako mali broj predmeta koji su podjeljeni u grupe. Interesantno je i to što svaki učenik ima pravo na maternji jezik, inače se izvode na engleskom, francuskom i španjolskom”, kazao je direktor Centra za profesionalni razvoj profesora UWC-IB inicijative u BiH Ivan Lorenčić. Prema riječima Lorenčića, kada bi se inicijativa međunarodne mature uvela u više škola u BiH, dovela bi do boljeg kvaliteta školstva u svakom kantonu, entitetu i državi.

Na konferenciji je predstavljen Koledž ujedninjenog svijeta u Mostaru koji je otvorio svoja vrata učenicima iz BiH i inostranstva 2006. godine, kao dvaneasti ovakav Koledž u svijetu i pohađaju ga učenici iz preko 30 zemalja svijeta. Cilj Koledža je doprinos izgradnji post-konfliktnog društva, te prvi je koji je smješten u već postojećoj nacionalnoj školi.

Konferencija ”Uvođenje programa međunarodne mature u gimnazije iz BiH” nastavlja se i u utorak kada će između ostalog biti riječi o ulozi direktora u procesu uveđenja programa međunarodne mature i pripremi programa za uvođenje međunarodne mature u škole.

(TIP/A.S.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.