Održan regionalni sastanak o provođenju Akcionih planova za Rome

05.03.2010 14:21
 

Nakon sastanka u Sarajevu, u organizaciji Misije OSCE-a Tuzla danas je u našem gradu održan regionalni sastanak o poboljšanju saradnje romskih nevladinih organizacija i lokalnih organa vlasti u pogledu realizacije Akcionih planova za Rome.

Kako je danas rečeno ključni cilj za organiziranje zajedničkih sastanaka jeste osigurati da državne i lokalne institucije vlasti zajedno s romskim nevladinim sektorom rade na osmišljavanju i realiziranju održivih rješenja za probleme s kojima se romska zajednica suočava. ˝Akcioni planovi se uglavnom tiču stambenog zbrinjavanja, socijalne zaštite, zapošljavanja i obrazovanja. U ovoj godini stavit ćemo akcenat na Akcione planove vezane za stambeno zbrinjavanje Roma, zato što je to jedan od gorućih problema sa kojima se Romi susreću u našoj zemlji˝, kazao je službenik OSCE-a Samir Arnaut. Dodao je da je će misija OSCE-a organizovati niz radionica vezanih za ovu problematiku, a prva će biti održana 8. aprila 2010. godine u Sarajevu u okviru javne debate. Nakon toga će slijediti nekoliko radionica o temi uvezivanja i inkluzije romskog sektora, kako bi u skorije vrijeme postao sposoban da bez pomoći međunarodnog faktora bude ravnopravan partner domaćim organima vlasti.

Misija OSCE-a u BiH neprekidno radi na poboljšanju statusa Roma u društvu, što podrazumijeva aktivnosti na provedbi Dekade Roma 2005-2015. ˝Sastanak je dobrodošao kako bi se čulo ko je nadležan za sprovedbu Akcionih planova, te da konačno novac koji nam je namijenjen stigne u prave ruke. Do sada je bilo raznih popisa Roma i odluka da se stambeno zbrinu, ali ishod bi izgledao kao onaj kada je donacija za zbrinjavanje Roma otišla u Maglaj, gdje Roma skoro da i nema. U ovom projektu vidimo veliku šansu da se stvar pomakne sa mrtve tačke˝, kazao je u ime nevladine organizacije ˝Nova romska nada˝ Enes Mahić, te pozvao sve nivoe vlasti da se uključe u implementaciju Akcionih planova u vidu sufinansiranja.

Viši stručni saradnik u Ministarstvu za ljudska prava Milan Jovanović iz Sektora za ljudska prava za odnose sa nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama kazao je da je iz budžeta Bosne i Hercegovine 2009. godine bilo izdvojeno tri miliona konvertibilnih maraka za rješavanje problema stambenog zbrinjavanja, socijalne zaštite, zapošljavanja i obrazovanja Roma. Pored te investicije, imaoci budžeta na nivoima entiteta i kantona odvojili su određena sredstva, dodao je Jovanović. Nakon toga Odbor za Rome pri Vijeću ministara i Koordinacioni odbor za praćenje provođenja Akcionog plana utvrdio je kriterije za raspodjelu sredstava, poslije čega je Romima dodijeleno 1.800.000, te 320.000 KM sredstava koje je iz budžeta BiH odvojilo Federalno ministarstvo za prostorno uređenje. Uz pomenuti novac Romima su lokalni organi vlasti ponudili pomoć i u obliku dodjele zemljišta, a u organizaciji sa Švedskom organizacijom za pomoć ugroženim grupama (SIDA) dodijeljeno im je još 2.000.000 KM, što zajedno iznosi oko 5.000.000 KM pomoći.

Današnji regionalni sastanak o saradnji lokalnih vlasti i romskih nevladinih organizacija kada su u pitanju Akcioni planovi za Rome, organiziran je kao jedan od osam predviđenih sastanaka koji će biti održani širom Bosne i Hercegovine.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.