˝Zaštita okoliša/životne sredine-jedan od prioriteta BiH na putu ka EU˝

02.03.2010 11:32
 

Centar za ekologiju i energiju Tuzla, kao koordinator BELLS pokreta u BiH, u saradnji sa Kantonalnom privrednom Komorom Tuzla danas  je u Tuzli održao radionicu o temi ˝Zaštita okoliša/životne sredine-jedan od prioriteta BiH na putu ka EU˝.

Predstavnici lokalne i kantonalne vlasti, biznis sektora i nevladinih organizacija imali su priliku da se upoznaju sa značajem okoliša za eurointegracije i mogućnostima uključivanja zainteresovanih strana, kao i trenutnim stanjem BiH u oblasti okoliša na njenom putu ka EU integracijama.

˝Cilj radionice je da informišemo zainteresovane strane o zaštiti životne sredine kao jedan od prioriteta BiH na njenom putu ka EU integracijama, ali i da zatražimo njihovu podršku kako bi utjecali na donosioce odluka na višim nivoima vlasti da pitanja okoliša budu prepoznata kao jedan od prioriteta. Dosadašnja istraživanja su pokazala da kada kreirati svoje politike na bilo kojem nivou okoliš ne smatraju jednim od prioriteta˝, rekla je nacionalna koordinatorica BELLS pokreta za BiH Sabina Jukan.

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u skladu s njegovim članom 70. država BiH je preuzela obavezu za postupno usklađivanje svojih postojećih zakona i budućeg zakonodavstva s acquis communautaire-om. U kratkoročne prioritete i obaveze koje je BiH preuzela u procesima približavanja EU spada i usvajanje Zakona o zaštiti okoliša BiH.

˝Bitno je naglasiti da je jedan od kratkoročnih prioriteta BiH u procesu pridruživanju EU  izrada Zakona o zaštiti okoliša u BiH, dok je drugi  formiranje Agencije za zaštitu okoliša BiH za šta još uvijek nemamo punu podršku oba entiteta. Kontinuirano radimo na tome da se prevaziđe postojeća situacija jer država bez Agencije za zaštitu okoliša vrlo teško da može operativno  i valjano funkcionisati. Problem kod neusvajanje Zakona o zaštiti okoliša BiH se javljaju zbog ustavnih odrednica˝, rekao je šef odsjeka za zaštitu okoline u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Senad Oprešić.

Učesnici radionice su imali priliku da se upoznaju i sa nacionalnim BELLS pokretom i rezultatima istraživanja o okolišu sprovedenog na terirotiji BiH, s osvrtom na Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru , Kosovo i Srbiju. Između ostalog, istraživanje pokazuje da na nivou regiona zapadnog Balkana tek oko 11 posto građana izjavljuje da je zadovoljno kvalitetom okoliša/životne sredine. Gotovo 70 posto građana u BiH, kao mjere koje bi dale najviše rezultata u zaštiti okoliša/životne sredine, predlaže oštro kažnjavanje zagađivača, edukativne programe i rigorozno insistiranje na poštivanju zakona. Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti iz cijelog regiona su saglasni da je pitanje okoliša/životne sredine od izuzetnog značaja za proces pridruživanja Europskoj uniji. Radionica je organizovana u partnerstvu sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Odjelom za zaštitu okoline i Direkcijom za europske integracije BiH.

(TIP/A.J.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.