" /> TIP.ba | Uočene nepravilnosti kod Općina u trošenju namjenskih grant sredstava
 

Uočene nepravilnosti kod Općina u trošenju namjenskih grant sredstava

18.02.2010 14:48
 

Komisija za borbu protiv korupcije TK na danas održanoj sjednici, između ostalog, razmatrala je konačan Izvještaj o obavljenoj internoj reviziji namjenskog utroška grant sredstava dodijeljenih drugim nivoima vlasti Tuzlanskog kantona u 2008. godini.

Na osnovu izvještaja glavne revizorke Vlade Tuzlanskog kantona Zinete Habul Komisija je konstatovala niz nepravilnosti i netransparentnosti prilikom utroška namjenski grant sredstava od strane Općina, a koje im je dodijelila Vlada Tuzlanskog kantona.

Prema riječima Habul, veći dio raspodjele tekućih transfera i kapitalnih grantova za 2008. godinu izvršen je u zadnjem kvartalu 2008. godine. Za taj period realizacija i pravdanje utroška odobrenih sredstava uglavnom se vršila u budžetskoj 2009. godini kada je pažnja ministarstava TK usmjerena na raspodjelu i realizaciju grantova za 2009. godinu. Iz tog razloga, dodala je, ima slučajeva da se korisnicima sredstava u tekućoj godini odobravaju sredstva, a da isti nisu opravdali utrošak odobrenih sredstava iz prethodne godine. Iz budžeta Tuzlanskog kantona u 2008.godini drugim nivoima vlasti je odobreno ukupno 6.339.781,45 KM, a u okviru kapitalnih grantova 7.479.951,16 KM.

Predsjednik Komisije za borbu protiv korupcije TK Refik Ahmedinović je istakao da ne treba imati povjerenje u projekte za koje su Općine dobila sredstva, a nisu opravdala novac koji im je dodijeljen. Na kraju duže rasprave o opravdanosti i neopravdanosti namjenskog utroška grant sredstava općina donijeta su tri zaključka. ˝Komisija je primijetila da postoje brojni netransparentni utrošci sredstava koji su transferisani iz budžeta TK prema nižim organima vlasti. Zbog toga Komisija traži da se ukupni materijal uputi u Skupštinu TK koja će analizirati Izvještaj i zaključke Vlade TK, te da se izjasni o situaciji.Komisija traži da Vlada TK pokrene proceduru i predloži Skupštini TK da u saradnji sa Vladom FBiH odredi kako na zakonski način urediti raspodjelu grant sredstava kako bi rezultati bili transparentniji˝, kazao je Ahmedinović.

Komisija je razmatrala i Predstavku Saveza demobilisanih boraca odbrambeno oslobodilačkog rata ‘92-95 Tuzlanskog kantona. Predstavkom se traži da Komisija provjeri utrošak sredstava Saveza koja se redovno dobivaju od budžeta Vlade TK. U predstavci se navodi da Savez neregularno i neracionalno troši novac koji je namijenjen borcima u iznosu od 180.000 KM godišnje. Dalje je navedeno da predsjednik Saveza Niaz Hodžić troši novac na privatne stvari, te da u zadnjih šest mjeseci prima visoku platu. Stoga je Komisija iznijela zaključke u kojima kaže da će uputiti dopis Ministarstvu za boračka pitanja TK, u odjel za boračko-invalidsku zaštitu kako bi se očitovali o dopisu i potom obavijestili Komisiju. Komisija traži od Ministarstva finansija da da informaciju o finansijskim transferima prema Savezu demobilisanih boraca odbrambeno oslobodilačkog rata ‘92-95 Tuzlanskog kantona.

Komisija za borbu protiv korupcije razmatrala je i Predstavku Isaka Šadića. U predstavci je navedeno da se na području općine Srebrenik svakodnevno izdaju urbanističke i građevinske dozvole, ali po posebnim kriterijumima u zavisnosti kome se izdaju, a ne u skladu sa zakonskim odredbama i normama. Komisija je predložila da se Općinskom načelniku Srebrenik uputi pismo koje će ga informisati o tome da Komisiji pristižu brojne primjedbe o kršenju Odluke o komunalnom redu, kako bi sankcionisali i spriječili sve slične pojave. Također su predložili da se obavijesti Ministarstvo za prostorno uređenje da sagleda Zakon koji definiše ovu oblast, a Kantonalnoj inspekciji predlažu da izvrši uvid u istoj oblasti.

Komisija je također razmatrala Predstavku Seada Rešića iz Tuzle koji joj se obratio zbog nepravilnosti koje su učinjene prema dotičnom od strane nadležnih Općinskih struktura vlasti Tuzle. U predstavci je navedeno da su prema njemu nepravilnosti učinili Služba za geodetsko i imovinsko-pravne poslove Općine Tuzla i Služba za prostorno uređenje i zaštitu okoline Općine Tuzla. Riječ je o Seadovom pješačkom i kolskom prilazu porodičnoj kući koju koristi 28 godina. U Dopisu piše da cijeli proces prate i ombudsmeni FBiH koji su ukazali na kršenje zakonskih prava i sloboda. Komisija je donijela zaključke da se materijal uputi Komisiji za ljudska prava, Općinskom vijeću Tuzla od kojih traže da se očituju i izvijeste Komisiju o predmetu, te da cijeli slučaj bude upućen Kantonalnom tužilaštvu Tuzla.

(TIP/A.U.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.