Počeo sa radom Zavod za besplatnu pravnu pomoć TK

25.01.2010 12:38
 

Zavod za pružanje pravne pomoći TK danas je zvanično počeo sa radom. Službenici će besplatno pružati pravnu pomoć samo određenom kategorijama stanovništva, odnosno onim članovima društva koji po članu domaćinstva imaju primanja 25 posto manja od prosječno isplaćene  mjesečne neto plate.

Prema riječima direktorice Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći Mersije Jašarević, ova institucija od danas radi sa strankama...

„Pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju svi građani sa prebivalištem u Tuzlanskom kantonu koji zbog lošeg imovnog stanja ne mogu platiti troškove advokata ili druge troškove zastupanja. Besplatnu pravnu pomoć moguće je ostvariti na osnovu nekoliko kriterija koji su regulisani Zakonom o pružanju pravne pomoći: građani koji po kriterijima socijalne zaštite ostvaruju pravo na stalnu novčanu pomoć, nezaposlena lica, penzioneri sa najnižom penzijom ili penzioneri koji primaju ino penziju koja ne prelazi iznos najniže bh. penzije, te djeca bez roditeljskog staranja”, izjavila je direktorica Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći. Penzioneri besplatnu pravnu pomoć mogu ostvariti prilaganjem čeka od penzije kao relevantan dokaz o ispunjavanju kriterija. Da bi se mogla ostvariti besplatna pravna pomoć od Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći  potrebno je ispuniti i poseban uslov, a to je da građanin ne posjeduje imovinu koja može biti predmet izvršenja po Zakonu o izvršnom postupku, naglasila je direktorica Jašarević.

Ministrica za upravu i pravosuđe TK Jasminka Mijatović kaže da puštanjem u rad ovog Zavoda, Vlada TK ispunjava obaveze po strategiji za reformu sektora pravde koju je usvojilo Vijeće ministara BiH i koje je obaveza za pristupanje europskoj porodici. „Iskustva EU govore da je nakon donošenja Zakona, odnosno implementacije ovog instituta došlo do znatnih ušteda na budžetskoj poziciji obaveznih odbrana, odnosno odbrana po službenoj dužnosti”, izjavila je danas ministrica Mijatović ističući značajne efekte i rezultate ovog Zavoda.

Zavod za pružanje besplatne pravne pomoći građanima TK nalazi se u Tuzli zgradi Ministarstva za upravu i pravosuđe u ulici Džafer Mahala. Detaljnije informacije se mogu dobiti i putem telefona 035 307-864, 035 307-866 ili na e-mail adresu kzppp@tk.kim.ba.

(TIP/E.J.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

5 komentara na Počeo sa radom Zavod za besplatnu pravnu pomoć TK

 1. anonimustz

  19. 02. 2013. - 10:03

  a to je da građanin ne posjeduje imovinu koja može biti predmet izvršenja po Zakonu o izvršnom postupku, naglasila je direktorica Jašarević…pa seljaci jedni kako onda da dobiju gradjani besplatnu pravnu pomoc po vama znaci pod satorom trebaju zivit

  • anonimus2

   10. 11. 2014. - 11:01

   a, ja se u trenutku obradovala i pomislila da je malo pravde uvedeno u zemlju gdje sam rođena i u kojoj sam nekada bila vrhunski stručnjak! Na prevaru hajdučije samo mjesev i 10 dana prije navršenih 35 god. ranog staža, otišao u penziju (invalid sam prve kategorije i, usto, dokazani humanista i patriota, sve što se mrzi u bezakonju!)!

  • Šefćet Bibuljica

   10. 11. 2015. - 14:29

   besplatna pravna pomoće je za one koji imaju milijone to su sad smislili da ne plaćaju ni advokate više, a za nas smrtnike nema te pomoći sve su same laži i pusta obećanja

 2. Šefćet Bibuljica

  10. 11. 2015. - 14:24

  Koja besplatna pravna pomoć i cirkusi , sve je to ludarija u ovoj drćavi ,, sva sam dokumenta povadio koja traže otišao tamo i : Na samom ulazu portirnica portir jede iz nekog tanjura na moje pitanje da sam došao za besplatnu pravnu pomoć uputio me ” prva vrata desno ” uđem tu i tri cure sjede i jedna mi traži ličnu kartu , predam i ona me zapiše u nekakvu knjigu i uputi ” čekajte u hodnik vrata do nas neko će Vas pozvati” nedugo potom dolazi neki čovjek i kaže mi hajde uđi ali brzo ,, jer žurim u Živinice,, počeo sam iznositi svoj problem rekao mi je ” sve je to za advokate nije za nas “. I sada ja pitam dokle će tolika svota neradnika da prima plaće neradeći ništa ,,,nije to jedina ustanova u koju sam bio sve isto nema pomoći ni od koga. Država samo formira nekakve centre zapošljava se rodbia i onda sjede po cjeli dan ,,,, kome je ova država nešto pomogla volio bih da se kaže mislim i siguran sam nikome ama baš ni jednom stanovniku. Želja mi je da nekako odem a ako odem iz ove države ni vazdušnim prostorom nebih prešao perko nje toliko mi se sve smučilo .

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.