Rekonstrukcija 20 ambulanti tokom 2010. godine

14.01.2010 08:32
 

Projekat jačanja zdravstvenog sektora pod nazivom HSEP 2005-2010 bio je tema  press konferencije Ministarstva zdrastva Tuzlanskog kantona. Kako je istaknuto, HSEP je peti projekat u FBiH usmjeren u zdravstveni sektor, a usmjeren je ka reformi primarne zdravstvene zaštite kroz uvođenje porodične medicine, edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta i jačanju kapaciteta za prikupljanje i analizu podataka. Za realizaciju ovog projekta ključne komponente su restruktuiranje primarne zdravstvene zaštite, unapređenja kapaciteta za upravljanje zdravstvenim sektorom i formulacija zdravstvene politike. Projekat se sufinansira kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe (CEB), lokalnim učešćem Vlade Fedracije BiH i učešćem 30 posto od strane kantonalnih Vlada za građevinske radove.

Kako je predviđeno, Projekat jača primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno uvodi porodičnu medicinu u sve ambulante u FBiH. Pored renoviranja ambulanti, opremanje namještajem i medicinskom opremom HSEP uključuje i opremanje edukativnih centara porodične medicine, obuku timova porodične medicine iz oblasti porodične medicine i menadžmenta promjena, te edukaciju direktora domova zdravlja i bolnica u smislu jačanja upravljačkih vještina, kao i niz dodatnih aktivnosti koje unapređuju sistem zdravstvene zaštite i omogućuju bolju uslugu građanima.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je modernizacija, povećanje dotupnosti, sveobuhvatnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga stanovništvu na nivou lokalne zajednice, kako bi se opremio dovoljan broj ambulanti, naročito u općinama gdje postoje potrebe za ambulantama koje su izvan administrativnog sjedišta ustanove, čime bi se obezbijedila bolja dostupnost zdravstvenoj zaštiti.

Na području Tuzlanskog kantona je, tokom prve i druge faze HSEP, opremljena i rekonstruisana 31 ambulanta porodične medicine. Za realizaciju I faze Projekta, Vlada TK je tokom 2007.godine uplatila 147.830,00 KM, tj. 30 posto od ukupno utrošenih sredstava za rekonstrukciju i adaptaciju 19 ambulanti porodične medicine sa područja TK. 2009.godine za realizaciju II faze Projekta, utrošeno je 116.060,37 KM, tj. 30 posto od ukupno utrošenih sredstava za rekonstrukciju i adaptaciju 12 ambulanti porodične medicine sa područja TK. Za III fazu Projekta planirana je rekonstrukcija i adaptacija 20 ambulanti porodične medicine. Vlada TK je uplatila sredstva u iznosu od 82.000,00 KM, a preostali dio neophodnih sredstava (kako bi se ispoštovalo sufinansiranje od 30% ukupno potrebnih sredstava) će snositi ustanove zajedno sa njihovim osnivačima.  Završetak rekonstrukcije 20 ambulanti je planiran tokom 2010. godine.

Putem PAT edukacije i specijalizacije iz porodične medicine HSEP također uključuje i edukaciju zdravstvenog kadra. Sa područja TK educirano je preko 250 ljekara i preko 400 medicinskih sestara. U 2009. godini uspješno je završen prvi ciklus obuke iz zdravstvenog menadžmenta promjena u zdravstvu namijenjen za direktore bolnica, domova zdravlja, šefova službi i osoba koje se bave planiranjem i ugovaranjem zdravstvenih usluga, kao i kratki kurs iz menadžmenta u zdravstvu koji je namijenjen za timove porodične medicine. Takođe završena je i obuka osoblja za medijsku kampanju u oviru Projekta, u cilju prevencije i promocije najčešćih oboljenja.

Vlada Tuzlanskog kantona je do sada za sve tri faze Projekta izdvojila 345.890,37 KM.

Press konferenciju su prisustvovali Asim Musić, ministar zdravstva Tuzlanskog kantona, Merisa Imamović Kuluglić, u ime Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, te Vildana Doder u ime Federalnog ministarstva zdravstva.

(TIP)

www.vladatk.kim.ba

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.