Vladina reakcija na demant Sindikalne organizacije pravosuđa i tužilaštva

01.01.2010 09:27
 

U povodu demantija Sindikalne organizacije pravosuđa i tužilaštva da ova organizacija nije dala svoju saglasnost na Anex sporazuma sa Vladom Tuzlanskog kantona, a u vezi sa isplatom regresa budžetskim korisnicima, Vlada TK se oglasila saopćenjem u kojem tvrdi da o zvaničnom odbijanju Aneksa Vlada TK nije obaviještena.

U cilju objektivnog informisanja obavještavam javnost o sljedećem:

„Nakon više usmenih razgovora o mogućim modelima i uslovima za isplatu regresa, te pisane korespodencije sa svim sindikatima budžetskih korisnika u utorak 29.12.2009. godine u Ured Vlade Tuzlanskog kantona faxom je proslijeđeno izjašnjenje Sindikalne asocijacije „Dostojanstvo i Pravda” u vezi predloženog Anexa Sporazuma, a koje su potpisali predsjednici svih članica ove Asocijacije.  U izjašenjenju je navedeno da će svi sindikati, pa tako i Sindikat organa pravosuđa, potpisati Anex ako se iz teksta Aneksa koji je predložila Vlada Kantona brišu riječi  „izuzev nosilaca sudskih i tužilačkih funkcija” i ako se predloženi tekst u vezi sa rokom isplate  „u roku od 30 dana od dana usvajanja budžeta Tuzlanskog kantona za 2010. godinu „ zamijeni tekstom  „u roku od 15 dana od usvajanja budžeta za 2010. godinu”.

Vlada je na sjednici održanoj 30.12.2009. godine prihvatila zahtjeve sindikata uz samo jednu izmjenu.  Riječ „usvajanja” zamijenjena je riječju „objavljivanja” a zbog činjenice da je bilo kakva realizacija bužeta moguća tek nakon njegovog objavljivanja u Službenim novinama.  Ovakav tekst je odmah faxom proslijeđen svim sindikatima, a već nakon sat vremena stavljeni su i prvi potpisi na Anex Sporazuma.

Tokom 30.12.2009. godine anex su potpisali predsjednici svih sindikata budžetskih korisnika, njih sedam, izuzev Sindikata organa pravosuđa Tuzlanskog kantona, koji o eventualnom odbijanju Aneksa Sporazuma i razlozima za takvu odluku ni do danas nije poslao bilo kakvo obavještenje Vladi Tuzlanskog kantona.

Nakon što je većina članova Asocijacije Dostojanstvo i pravda potpisala Anex Sporazuma objavljena je informacija u kojoj je navedeno da su sindikati prihvatili ovaj Anex.  Žao nam je ako je takva Informacija nanijela bilo kakvu štetu Sindikatu pravosuđa.  Međutim, krajnje je tendenciozna tvrdnja da se saopćenjem Službe za informisanje Vlade Tuzlanskog kantona želi narušiti snaga Sindikata.

Vlada Tuzlanskog kantona smatra da su jedna od važnih prednosti Tuzlanskog kantona snažni i dobro organizovani sindikati.  Vlada Tuzlanskog kantona je u proteklom periodu pokazala maksimalnu opredijeljenost za partnerski odnos sa sindikatima i zahvaljujući takvom opredjeljenju i Vlade i Sindikata u Tuzlanskom kantonu uspostavljen je izuzetno kvalitetan socijalni dijalog. Nastavak dijaloga i dobre saradnje očekujemo i u narednoj godini.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.