Premijer Tuzlanskog kantona rezimirao rad Vlade

28.12.2009 15:24
 

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić danas je održao press konferenciju na kojoj je rezimirao rad Vlade Tuzlanskog kantona u 2009. godini. „Bila je ovo teška godina, obilježena ekonomskom krizom i drastičnim padom prihoda, ali mi možemo biti zadovoljni jer ćemo izvršiti sve obaveze koje su planirane Budžetom˝, istakao je Mujić.

˝Vlada TK je u ovoj godini održala 55 sjednica. Ukupno smo razmatrali više od 550 tačaka i donijeli oko 770 različitih mjera, od čega 30-ak zakona. Procenat ostvarenja našeg ovogodišnjeg Programa rada bit će blizu 95 posto” istako je premijer Mujić. Premijer je istako da je najviše snaga ove godine bilo usmjereno na očuvanje fiansijske stabilnosti Budžeta Tuzlanskog kantona, i u tom cilju su još od kraja 2008. godine poduzimane kontinuirane mjere štednje.

„Najviše smo štedili tamo gdje se to očekuje – na potrošnji, dok su umanjenja na važnim budžetskim pozicijama kao što su primanja budžetskih korisnika, socijalna i boračka zaštita te poticaji privredi i poljoprivredi bila onolika koliko je to bilo neophodno da ispoštujemo zahtjeve Međunarodnog monetarnog fonda. Najosjetljivije pitanje u 2009. godini svakako je bilo očuvanje radnih mjesta” naglasio je premijer Tuzlanskog kantona te istako da je Vlada poduzela niz mjera kako bi ublažila problemem u ovoj oblasti.

„Kao vrlo povoljna sredstva privrednicima smo stavili na raspolaganje 5,5 miliona KM od privatizacije, sa NERDOM smo formirali Garantni fond za podršku poduzetnicima, oko 700.000 KM iz Budžeta je dato za podršku poduzetnicima i obrtnicima, podrška poljoprivredi je bila oko 8 miliona KM, za 50 posto smo smanjili cijene zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, subvencionirali smo kamate drvoprerađivačima, pomagali smo firmama sa većinskim državnim kapitalom da očuvaju postojeću uposlenost, pozitivno smo lobirali kod banaka za naše privrednike u cilju obezbjeđenja kreditnih sredstava te zajedno sa privrednicima djelovali prema višim nivoima vlasti, svakodnevno smo bili na raspolaganju privrednicima da ih čujemo i da na osnovu njihovih zahtjeva i prijedloga poduzemom sve ono što je u našoj nadležnosti˝, istakao je Mujić.

Prema njegovim riječima ohrabruju posljednji pokazatelji da nakon pet mjeseci negativnog trenda imamo dva mjeseca uzastopno povećanje ukupnog broja zaposlenih. U septembru i oktobru je u odnosu na avgust ove godine broj zaposlenih povećan za 1.200 osoba. Među značajnim rezultatima rada u ovoj godini Premijer Mujić je izdvojio: usvajanje strategije razvoja i strategije zapošljavanja, otvaranje Disciplinskog centra za maloljetnike i Kantonalog zavoda za pružanje pravne pomoći, otvaranje Plave bolnice, uspješno okončanje I i početak II faze sanacije Brane Modrac.”Naredna godina bit će u znaku nastavka mjera štednje koje su bile na snazi i u 2009. godini i mi smo te mjere pokazali i kroz Nacrt Budžeta Tuzlanskog kantona za 2010. godinu.

Priorite nam je očuvati finansijsku stabilnost Kantona. Dio sredstava iz druge tranše MMF-a i procijenjenog povećanja prihoda od 3,7 posto usmjerit ćemo u razvojne projekte. To jeste naše opredjeljenje uz maksimalnu pažnju koju ćemo nastaviti posvećivati osjetljivom socijalnom sektoru i potrebama značajnog broja ugroženih stanovnika Tuzlanskog kantona” istako je premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić.

Premijer Mujić se danas zahvalio svim novinarima i medijskim kućama koje su profesionalnim i kontinuiranim praćenjem rada Vlade Tuzlanskog kantona doprinijeli dobrim rezultatima postignutim u ovoj godini te svim građanima Tuzlanskog kantona u 2010. godini zaželio dobro zdravlje, porodičnu sreću te uspjeh na svim poljima djelovanja.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.