Tufekčić: ˝Ne zanimate me, vi više niste studenti i nemam ništa s vama!˝

23.12.2009 12:20
 

˝Ne zanimate me, vi više niste studenti i nemam ništa s vama!˝, riječi su kojima je rektor Univerziteta u Tuzli prof.dr. Džemo Tufekčić odgovorio Mireli Karić, diplomiranoj ekonomistici, kada mu se obratila s molbom za razgovor u ime 59 nezadovoljnih zlatnih studenata, rečeno je na danas održanoj press konferenciji zlatnih studenata tuzlanskog Univerziteta.

Zlatni studenti su nezadovoljni odnosom rektora Džeme Tufekčića i mendžmenta Univerziteta u Tuzli prema 59 zlatnih studenata kojima je novčana nagrada za postignut uspjet tokom studija smanjena sa 1.000 na 250 KM.

Sve lošiji odnos Univerziteta prema zlatnim studentima

˝Svake godine sve je lošiji odnos Univerziteta prema zlatnim studentima. Ranije je bilo da su zlatni studenti imali obezbijeđeno zaposlenje. Ta odluka je ukinuta prošle godine i zlatni studenti prošle godine nisu mogli ostvariti to pravo. Oni su se žalili i vršili pritisak na rektora, gdje je on izjavio da će u buduće ukinuti „zlatne studente”, jer mu je takvih studenata preko glave. Svake godine opada kvalitet, studenti se žale i onda to njima predstavlja problem. Mislim da je to glavni razlog zašto su ove godine odlučili raspodijeliti samo 15.000 KM na 59 zlatnih studenata, tj. svakome dati po 250 KM˝, rekla je zlatna studentica Renata Turkeš koja je Prirodno-matematički fakultet završila prosjekom 10,0.

Prema njenim riječima problem nije u novcu, jer su zlatni studenti zadovoljni i sa ovih 250 KM, već je problem u činjenici da novca u Fondu koji je predviđen za zlatne studente ima dovoljno, ali da im se jednostavno ne želi isplatiti. Studenti se boje da budući zlatni studenti neće imati motivaciju od strane Univerziteta jer se iz godine u godinu smanjuju priznanja za natprosječan uspjeh. “Kada smo mi upisali fakultet dobijale su se i Srebrne plakete. Kada je došao novi rektor, ukinute su. Sada je smanjen iznos i za zlatne studente i mi mislimo da budući zlatni studenti neće ništa dobivati, a samim tim neće postojati motivacija za postizanje boljih rezultata”, rekla je Turkeš.

˝Koliko nas zlatni studenti interesuju ili ne intersesuju neka govori podatak da smo na prošloj sjednici, a evo i na današnjoj sjednici Senata raspravljali i donosili odluku o njihovom izboru u zvanje asistenata. Da možemo izabrati nekoga ko ima 7 ili 7,5 prosječnu ocjenu je nonsens iz razloga što oni po zakonu ne ispunjavaju uslove, jer da bi bili birani u zvanje asistenta moraju imati minimalno prosječnu ocjenu 8. Mi smo već izabrali nekoliko zlatnih studenata u zvanje asistenta na svim fakultetima prema raspisanom konkursu. Biće konkursa još u januaru 2010.godine, a to raspisuju naučno-nastavna vijeća fakulteta, a ne Univerzitet˝, rekao je rektor Univerziteta u Tuzli prof.dr. Džemo Tufekčić.

Nikakav grant ne postoji

Prema riječima zlatnih studenata rektor i menadžment Univerziteta su ih ubjeđivali da se finansiranje nagrada zlatnim studentima, kao i Unije studenata i sportskog udruženja vrši iz granta Ministarstva obrazovanja koji je sa 100.000 KM smanjen na 50.000 KM, te da Pravilnik o radu Fonda za stipendiranje i nagrađivanje studenata dodiplomskog studija i zaposlenika Univerziteta u Tuzli nije važeći, iako na osnovu njega donose odluke. Nakon protesta koje su zlatni studenti održali 4. decembra 2009. godine, u rektoratu Univerziteta, od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK su dobili informaciju da nikakav grant ne postoji. ˝Iz sredstava Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta se ne finansira Fond za stipendiranje i nagrađivanje studenata dodiplomskog studija i zaposlenika Univerziteta u Tuzli˝, navedeno je u informaciji resornog Ministarstva.

˝Ne želimo da dozvolimo da rektor i menadžment Univerziteta nastave ovakvo ponašanje prema zlatnim studentima. Oni su nama iz dana u dan davali neistinite informacije. Prije svega počeli su priču o nekakvom grantu ministarstva, nakon čega smo mi saznali da on uopće ne postoji. Nakon toga su nam rekli da ne postoji dovoljno novaca u Fondu za stipendiranje, nakon čega smo mi dobili plan i doznali da postoje novci za stipendiranje. Jednostavno želimo da javnost zna o radu i nepravilnostima u radu rektora i menadžmenta Univerziteta u Tuzli˝, rekla je diplomirana ekonomistica Samira Avdić.

˝U Pravilniku stoji da se visina naknade za svaku akademsku godinu donosi u skladu sa raspoloživim sredstvima fonda. Shodno punjenju našeg budžeta iz tih sredstava mi smo utvrdili i visinu novčanih nagrada za zlatne studente. Sve smo radili u skladu sa zakonom. Mi smo izdvojili iznos od 15.000 KM. Da je bilo 5 zlatnih studenata dobili bi po 3.000 KM. Ovako ih je bilo 59 i dobili su po 250 KM˝, rekao je Tufekčić.

Gdje je još 550.000 KM?

Univerzitet u Tuzli se 17. decembra 2009. godine se obratio javnosti putem saopćenja za javnost u kojem, se između ostalog, navodi da se novčane nagrade za zlatne studente mogu isplatiti za svaku školsku godinu u skladu sa raspoloživim sredstvima Fonda za stipendiranje. ˝Objavljeno je da je utrošeno 15.000 KM za zlatne studente, ali samo 143.252. KM za školarine za zaposlenike. No, gdje je onda još 550.000 KM?. Bitno je napomenuti da se iz navedenog Fonda koji iznosi 700.000 KM finansiraju isključivo ove dvije stavke, a puni se vlastitim sredstvima Univerziteta˝, rekao je Ademir Hujdurović zlatni student Prirodno-matematičkog fakulteta i dodao: „Do sada je svake godine bilo planirano 50.000 KM za nagrade zlatnim studentima, no ove godine je planirano samo 15.000 KM. Procentualno smo izračunali da je 2007. godine za zlatne studente izdvajano 15 posto, 2008. godine 7,8 posto i 2009. godine po ovom finansijskom planu 2,1 posto. Iz ovih podataka vidi se da se izdvajanja za zlatne studenete iz godine u godinu drastično smanjuju, pa tako naredne godine možemo za zlatne studente očekivati 0 posto˝.

˝Sve je transparentno i kazat ću vam da tih 550.000 KM nije utrošeno, već je na našem računu. Pod pretpostavkom da nam Vlada TK skine moratorij na zapošljavanje, da bi smo inače mogli dobiti akreditaciju i licenciranje Univerziteta, svi oni koji budu primljeni kao asistenti ili viši asistenti tražit će sredstva iz Fonda za nagrađivanje i stipendiranje uposlenika, a mi ćemo im morati dati. Treba kazati da i ovih 550.000 KM neće biti dovoljna, jer smo ove godine imali zahtjev za 600.000 KM, a mi smo dali samo jednu trećinu˝, rekao je Tufekčić.

˝Nećete više ni marke dobiti!˝

˝Nakon što smo dobili nove informacije ja sam otišla u rektorat da zakažem sastanak sa rektorom i da mu prezentiramo sve informacije do kojih smo došli on mi je odgovorio da ga više ne zanimamo, jer nismo više studenti, te da on nema više s nama šta da priča. Nakon toga mi je pola sata držao monolog i pokazivao svoje pohvale. Između ostalog je rekao kako nas neće niko zaposliti i da će radije zaposliti nekoga sa 7 ili 7,5 prosjekom.  Rekao mi je da smo dobili  250 KM i da  nećemo više ni marke dobiti˝, izjavila je diplomirana ekonomistica Mirela Karić.

Zlatni studenti Tuzlanskog univerziteta najavili su da će istrajati u dokazivanju svojih prava, te da će iskoristiti sve raspoložive mjere kako bi odbranili svoju, ali i čast budućih zlatnih studenata. Nakon održane press konferencije zlatni studenti su izvršili podjelu informativnih letaka i polijepili izvjestan broj plakata kako bi što  veći broj javnosti upoznali sa pomenutom problematikom.

(TIP/A.J.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.