Nacrt budžeta Općine Tuzla za 2010. 44 miliona KM

15.12.2009 15:39
 

Nakon trosatnog usvajanja dnevnog reda, Općinsko vijeće Tuzla usvojilo je Nacrt odluke budžeta Općine Tuzla za 2010. godinu, i Nacrt odluke o izvršenju budžeta za narednu godinu. Ovim će ukupna raspoloživa sredstva iznositi oko 44 miliona KM, što je manje za oko sedam miliona KM u odnosu na 2009. godinu. Zaključeno je da rok za raspravu Nacrta bude 30 dana.

Prilikom raspoređivanja rashoda budžeta Općine Tuzla za narednu godinu primjenjivat će se restriktivne mjere. To se odnosi na dio koji ne čini osnovnu nadležnost Općine Tuzla, a prednost je data komunalnoj oblasti, finansiranju javnih ustanova te izvršne i zakonodavne vlasti. Sredstva su smanjenja i u dijelu grantova, transfera i tekućih izdataka, ali niti jedna namjena u odnosu na predhodne godine nije ukinuta.

„Mučili smo se dosta oko budžeta. Naše je nastojanje da socijalnu i dječiju zaštitu, boračku invalidsku zaštitu ne ugrozimo, da te stavke kako god bilo teško zadržimo na istom nivou ili eventualno na neznatno nižem nivou. Pored ovoga da ne zastanemo sa poslovima komunalne gradnje, i da probamo uštedjeti gdje god je to moguće”, kazao je u uvodnom izlaganju današnje sjednice načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Kako je između ostalog kazao načelnik Imamović naredna godina bi trebala biti godina toplifikacije, u kojoj bi se napokon trebala riješiti daljinsko zagrijavanje UKC-a Tuzla, koja spali uglja koliko i cijeli Lukavac. Predviđena je i priprema dokumentacije i nastavak kampanje za oblast gradnje, a istaknut je uspješni projekat Panonike koja je ojačala i za nju nisu predviđena sredstva iz budžeta.

Općinsko vijeće Tuzla danas je jednoglasno usvojilo i Odluku o privremenom finansiranju budžeta Općine Tuzla za period 1. januar – 31. mart 2010. godine. Usvojena je i Deklaracija o podršci Općinskog vijeća Tuzla nezavisnosti pravosuđa u BiH, kao i tekst pisma koje će se u vezi sa predmetom Ilije Jurišića, uputiti domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama.

Prilikom usvajanja izmjena i dopuna dnevnog reda, nakon što inicijativa Mirnesa Ajanovića da se sjednice Općinskog vijeća Tuzla prenose u cijelosti nije usvojena, vijećnik BOSS-a je demonstrativno napustio sjednicu. Ovom prilikom je u tekuća pitanja uvrštena inicijativa za dostavljanje informacije od strane PU Tuzla o stanju bezbjednosti na području općine, koja će se razmatrati na januarskoj sjednici.

Sa dnevnog reda je skinuta tačka vezana za žalbu Američkog univerziteta u BiH vezano za dodjelu neizgrađenog građevinskog zemljišta u centru Tuzle, a po zahtjevu Ureda za razmatrenje žalbi BiH. Među tekućim pitanjima se našla i inicijativa za preispitivanje Sporazuma o prijateljskom okruženju sa Termoelektranom Tuzla, nakon što je najavljeno poskupljenje isporuke toplotne energije.

(TIP/E.B.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.