Razmatran prijedlog Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina

19.11.2009 12:50
 

Vlada Tuzlanskog kantona danas je razmatrala Prijedlog Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u Tuzlanskom kantonu. Prijedlogom je predviđeno da se okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe neposredno primjenjuje u Kantonu kao dio pravnog sistema Federacije BiH.

Ovim Zakonom bliže se uređuje način, dinamika i institucije za ostvarivanje prava i obaveza pripadnika nacionalnih manjina u Tuzlanskom kantonu te obaveze organa vlasti u Kantonu da poštuju, štite i razvijaju etnički, kulturni, jezički i vjerski identitet svakog pripadnika nacionalne manjine u Kantonu. Nakon kraće rasprave zadužena je interresorna radna grupa da do ponedjeljka pripremi mišljenje o ovom Prijedlogu Zakona o kojem će se Vlada naknadno izjasniti.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Izvještaj Ministarstva finansija o ostvarenim prihodima i izvršenim rashodima Budžeta Tuzlanskog kantona i Izvještaj Ministarstva zdravstva o izvršenju Programa lijekova na recept za prvih devet mjeseci ove godine. Treba reći da su članovi kantonalne vlade prihvatili Izmjene i dopune Finansijskog plana JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za 2009. godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Smjernice za izradu finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2010. godinu. Smjernice su bazirane na ostvarenju Finansijskog plana Zavoda za period 2008-2009. godine, Smjernice i ciljevi fiskalne politike Tuzlanskog kantona za 2010. godinu, Smjernice ekonomske fiskalne politike Federacije BiH za period 2010-2012. godina i Dokument okvirnog budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja za period 2010-2012. godina.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku kojom je povratnicima u Republiku Srpsku omogućeno ostvarenje prava iz primarne zdravstvene zaštite na području Tuzlanskog kantona. Povratnici prema ovoj Odluci prava iz primarne zdravstvene zaštite moći će ostvarivati u javnim zdravstvenim ustanovama odnosno domovima zdravlja u Čeliću, Doboj Istoku, Kalesiji, Sapni i Teočaku.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.