Šta donose izmjene Zakona o izvršenju sankcija u TK?

17.11.2009 08:35
 

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o izvršenja sankcija u ovom kantonu. Krivičnim zakonom FBiH regulisano je da raspoređivanje na rad za opće dobro na slobodi obavlja kantonalno ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa.

Alternativna sankcija

Osnovni cilj izrade nacrta ovog zakona je stvaranje pravne osnove za donošenje neophodnih provedbenih propisa za afirmaciju alternativne sankcije-rad za opće dobro na slobodi. Krivičnim zakonom Federacije BiH regulisano je da raspoređivanje na rad za opće dobro na slobodi obavlja kantonalno ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta osuđenika. Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju sankcija Tuzlanskog kantona predviđeno je da se posebnim pravilnikom regulišu sva pitanja koja se tiču vrste poslova i uvjeta za izvršenje, organi, osobe i način izvršenja, radno vrijeme i osiguranje osuđenog tokom rada za opće dobre i slično.

Osobama kojima je izrečena kazna zatvora do najviše šest mjeseci može se, uz dobrovoljni pristanak osuđenika, kazna zamijeniti radom za opće dobro na slobodi. Nacrtom je predviđena obaveza da se vodi službena evidencija o vlastitim podacima osuđenog, sudskoj presudi, vremenu i mjesta izvršavanja rada za opće dobro na slobodi, odnosno stvara se pravna osnova za donošenje provedbenog propisa kojim će se bliže urediti oblik i sadržaj te evidencije. Nacrtom ovog zakona utvrđena su i određena usklađivanja s odredbama materijalnih i procesnih propisa iz krivične oblasti te regulisana određena pitanja koja do sada nisu bila precizno definisana.

Neprecizne odredbe

Tako je, između ostalog, preciznije regulisano pitanje izvršenja mjere sigurnosti oduzimanja predmeta, izrečene počinitelju krivičnog djela. Nacrtom je predviđeno da sud, u ovisnosti od prirode oduzetih predmeta, predmete može prodati, ustupiti, predati u humanitarne svrhe, uništiti ili s njima postupati u skladu sa posebnim propisima, što se npr. odnosi na slučajeve oduzimanja opojnih sredstava. U ti slučajevima predviđeno je da sudovi postupaju u skladu sa Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

(TIP/San)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.