Usvojena analiza o socijalno-statusnim pitanjima boračke populacije

15.11.2009 08:50
 

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je analizu o socijalno-statusnim pitanjima boračke populacije. Porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi i demobilisani borci ostvaruju prava po osnovu federalnih i kantonalnih propisa.

U skladu sa federalnim Zakonom o pravima branilaca i članova njihovih porodica iz federalnog budžeta je u Tuzlanskom kantonu u oktobru ove godine bilo 6 851 korisnik lične invalidnine, 10.806 korisnika porodične invalidnine i 504 korisnika- učesnika narodno-oslobodilačkog rata. Dopunska prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite ostvaruju se na osnovu kantonalnog Zakona.

U prvih deset mjeseci po osnovu ovih prava iz  budžeta Tuzlanskog kantona izdvojeno je oko pet miliona KM. Ova sredstva izdvojena su za obavezno zdravstveno osiguranje, nabavku ortopedskih i drugih pomagala, banjsko i klimatsko liječenje, stipendiranje učenika i studenata i stambeno zbrinjavanje. Također su izdvojena sredstva i za izgradnju jedinstvenih spomen obilježja, pomoć u slučaju smrti, obilježavanje značajnih datuma i rad boračkih udruženja i saveza.

Kantonalno Ministarstvo za boračka pitanja vrši uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje za 6 291 korisnika, a premija zdravstvenog osiguranja za ovu godinu uplaćena je za 66.110 korisnika. Kada je u pitanju stipendiranje u školskoj 2008/2009. godini stipendirano je 712 učenika i 575 studenata, a u toku je utvrđivanje broja kandidata koji će biti stipendirani u tekućoj školskoj i akademskoj godini.  U augustu 2009. godine za jednokratne naknade dobitnicima ratnih priznanja izdvojeno je  183.105 KM, dok je za 1.497 korisnika izdvojeno 147.910 KM za jednokratne novčane pomoći u cilju prevazilaženje teške materijalne situacije.

Inače, za dopunska prava boračke populacije u budžetu Tuzlanskog kantona u ovoj je godini planirano ukupno 13,5 miliona KM.  Najznačajniji dio planiranih sredstava, ukupno 6.938.000 KM bit će izdvojeno za stambeno zbrinjavanje boračke populacije.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.