Usvojene izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju

09.11.2009 13:48
 

Skupština Tuzlanskog kantona danas je usvojila izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona. I ovo zasjedanje je prošlo uz nezadovoljstvo tek 20-ak studenata, koji su zahtjevali određene izmjene u odnosu na usvojeni Zakon. Prelazna odredba je da Zakon važi za tekuću akademsku godinu, i dat je rok od 60 dana da se ti akti usklade sa Zakonom.

Ovim Zakonom saglasnost na izbor rektora daje Upravni odbor Univerziteta u Tuzli, a istog tajnim glasanjem bira Senat. Pored ovoga, rektor ne može biti osoba koja će u tom mandatu steći pravo na penzionisanje. Rektor je po funkciji član Senata, jer je u pitanju najviše izborno akademsko tijelo. Minimalni uslovi vezani za izbor odgovarajuća zvanja su brisani, te je dat jedinstven standard ko može biti izabran u docenta, vanrednog i redovnog profesora. Međutim, najviše razloga za izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju imala su pitanja statusa studenata.

„Studenti koji su na prvoj godini mogu prenijeti maksimalno 10 bodova ili najviše dva predmeta ukoliko prelazi 10 bodova. Oni koji studiraju po starom nastavnom planu i programu mogu prenijeti najviše četiri ispita u narednu godinu. Uvijek to pojašnjavam, i do sada su mogli prenijeti četiri ispita samo je struktura ispita drugačija. Naprimjer, desi se da student iz treće u četvrtu ima dva ispita iz druge a jedan iz treće godine. Na ovaj način se daje mogućnost da može prenijeti ta tri ispita ili ako su ostala četiri ispita. Medicina je jednim amandmanom intervenisala, gdje su kazali da to može biti najviše šest semestara kojih se sluša taj ispit. Jer u ovom slučaju četiri ispita bi bila i osam i više semestara”, kazala je nakon usvajanja Zakona ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi TK Mirzeta Hadžić – Suljkić.

Prema Zakonu studenti za vlastite potrebe koji polože sve ispite iz predhodne godine, prelaze u redovne studente bez obzira na prosjek ocjena. „Izmjena Zakona o visokom obrazovanju i ne postojanje Statuta početkom akademske godine doveli su veliki broj studenata u dilemu. Oni su tražeći svoj status, a pogotovo studenti za vlastite potrebe, i bezuslovnim prelaskom u više godine, mi smo dovedeni u pat poziciju. Ovim je ta pat pozicija riješena. One zahtjeve koje su studenti tražili a mi smo bili u mogućnosti ispuniti u skladu sa postojećim Zakonom mi smo ispunili. Ono što je tražilo izmjenom Zakona mi nismo mogli na Senatu donijeti odluku sada je sve riješeno. Kakve će posljedice biti malo ćemo kasnije sagledati. U svakom slučaju ukoliko ovo zadovoljava studente onda smo mi sretni, jer Univerzitet i postoji radi studenata, a izmjene Zakona kod reforme visokog obrazovanja su česta pojava”, kazao je rektor Univerziteta u Tuzli Džemo Tufekčić.

I za vrijeme ovog zasjedanja Skupštine TK grupa od tek 20-ak studenata okupila se ispred zgrade BKC-a kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo predloženim Zakonom. Oni se ne slažu sa zahtjevima Unije studenata, za koju tvrde da radi za lične interese. Jedna od osnovnih zamjerki je što se od ove akademske godine plaćaju izlasci na ispite i za slušanje predavanja, za one predmete koji su iz predhodne godine.

(TIP/E.B.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.