Utvrđen prijedlog Zakona o porezu na imovinu, nasljeđe i poklon

07.11.2009 08:15
 

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Prijedlog zakona o porezu na imovinu, nasljeđe i poklon. Po ovom prijedlogu obveznik poreza na imovinu fizička je i pravna osoba koja je vlasnik zgrade ili stana za odmor i rekreaciju, poslovne prostorije, stambene zgrade, stana, garaže i parking prostora koji se izdaju pod zakup, motornih vozila, poslovnog objekta, aviona ili letjelice u vlasništvu fizičke osobe.

Obveznik poreza na imovinu je fizička i pravna osoba koja je vlasnik ili korisnik stola za igru u casinu, automata za igru na sreću i za zabavne igre. Porez na imovinu ne plaćaju Bosna i Hercegovina, Federacija BiH, kantoni i općine, strane države po uvjetima reciprociteta, invalidne osobe na jedan putnički automobil nabavljen jednom u periodu od 5 godina, vlasnici zgrada ili stanova za odmor ili rekreaciju koje koriste u stambene svrhe obveznik i članovi njihove obitelji, izbjegle ili raseljene osobe, kao i vlasnici objekata koji su oštećeni više do 70 posto. Predviđeno je da ovu vrstu poreza ne plaćaju i vjerske institucije te organizacije crvenog križa Tuzlanskog kantona i općina.

Obveznik poreza na nasljeđe i poklon je fizička osoba koja na teritoriji Kantona naslijedi ili primi na poklon imovinu podložnu plaćanju poreza na nasljeđe i poklon. Obveznik poreza na nasljeđe i poklon je i osoba koja naslijedi odnosno primi na poklon pravo uživanja ili korištenja nepokretnosti.

Porezu na nasljeđe i poklon podliježe zemljište, zgrade i ostala nepokretna imovina, kao i pravo uživanja, odnosno korištenja na toj nepokretnoj imovini koju fizička osoba stiče na teritoriji kantona na osnovu Zakona o nasljeđivanju, odnosno ugovora o poklonu među živima ili za slučaj smrti. Porezu na nasljeđe i poklon podliježe pokretna imovina čija prometna vrijednost prelazi 2 000 maraka.Prijedlogom je predviđeno da se prihodi od poreza na imovinu, nasljeđe i poklon raspoređuju po 50 posto općinama i Kantonu.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.