FOTO: Nova tuzlanska Plava bolnica sa radioterapijom

06.11.2009 15:58
 

Projekat Plava bolnica sa radioterapijom koji je obuhvatio završetak i opremanje objekta Plave bolnice, izgradnju i opremanje objekta Radioterapije je završen i bolnica je počela sa prijemom prvih pacijenata.

Prema riječima direktora UKC-a Tuzla prof.dr.Elmira Čičkušića objekat Plave bolnice i radioterapije izgrađen je po najvišim standardima a oprema je iz linije najsavremenije opreme koja se trenutno nalazi na tržištu.˝Puštanjem u funkciju Plave bolnice i radioterapije pacijenti dobivaju novo područje usluga iz radioterapije koje uključuje teleterapiju i brahiterapiju. U objektu Plave bolnice dobili smo visok standard opreme i boravka pacijenata, visok standard njihove sigurnosti i bolji standard za rad naših ljekara. Tehnološki potpuno nova oprema pruža mogučnost da se daje blagovremenija i kvalitetnija usluga pacijentima, te da na taj način naši pacijenti imaju na raspolaganju najviši standard zdravstvene zaštite˝, rekao je Čičkušić.

Kreditna i donatorska sredstva

Vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 50.753.732 konvertibilnih marka. Od toga 20.114.344 marke osigurano je Sporazumom o donaciji između Vijeća ministara BiH i Kraljevine Holandije, a ostala su sredstva osigurana Sporazumom o kreditu između Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH, Vlade Tuzlanskog kantona i Fortis banke, sa rokom otplate od 10 godina.

˝Svijesno smo da smo dobili novi kvalitet kada je u pitanju zdravstvena zaštita, ali isto tako smo svijesni da ovi novi kapaciteti iza sebe imaju povećane troškove poslovanje i da će se na određen način morati redefinisati modaliteti finasiranja zdravstva. Prije svega mislimo da će Zavod za javno zdravstvo TK, zatim Zavod solidarnosti Federacije BiH prepoznati naša nastojanja i da ćemo kroz ugovore koje potpisujemo krajem svake godine postići optimalni finansijski efekt za finansiranje ovih novih medicinskih disciplina, kako ne bi doveli ustanovu u otežan finansijski položaj˝, izjavio je predsjednik Upravnog odbora UKC-a Tuzla Izet Džananović.

Prema mišljenju ministra zdravstva Tuzlanskog kantona Asima Musića radi se značajnom iskoraku u tehničko-tehnološkom smislu koji će omogućiti dalji napredak i primjenu najnovijih medicinskih dostignuća u terapiji i liječenju.

˝Ova vrsta liječenja je jedan novi kvalitet i u mnogome će smanjiti troškove pacijentima koji su do sada da bi se podvrgli radioterapiji morali putovati i pronalaziti sebi smještaj u Sarajevu. Mislimo da ćemo postojećim kapacitetima biti u mogučnosti da pružimo ovaj vid liječenja ne samo pacijentima sa područja Tuzlanskog kantona nego i šire˝, rekao je Musić.

Savremena oprema za radioterapiju

Dva linearna akceleratora, (aparat sa vanjskim vidom zračenja) i jedan aparat za brahiterapiju (aparat sa unutrašnjim vidom zračenja), CT-Stimulator za planiranje i određivanje doza zračenja instalirani su i prošli su sve faze pripremnog rada. Svi instalirani aparati posjeduju jako dobru mogućnost za daljnu dogradnju i u sklopu toga dodatne terapijske mogućnosti, ukoliko se za tim pokaže potreba.

Početkom rada Odjeljenja za radioterapiju za građane je  zaokružen proces liječenja malignih oboljenja u ovoj ustanovi. Time je pacijentima sa područja Tuzlanskog kantona, ali i drugih područja koji gravitiraju Tuzli, umnogome olakšan pristup terapiji zbog čega su do sada pacijenti morali odlaziti u Sarajevo, koji je do sada bio jedini centar u Federaciji koji nudi usluge radioterapije.

U objektu Plave bolnice koji se prostire na 13.000 metara kvadratnih smještene su Klinika za neurologiju, Klinika za neurohirurgiju, Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju, Klinika za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju i Klinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.U drugom potpuno novoizgrađenom objektu koji zauzima 950 metara kvadratnih smještena je radioterapija sa dva linearna akceleratora (aparati s vanjskim vidom zračenja) i jednim aparatom za brahiterapiju, CT-simulatorom za planiranje i određivanje doza zračenja.

(TIP/A.J.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.