Nadzorni odbor Univerziteta ne smije preuzeti ulogu Senata

03.11.2009 14:25
 

Najviše pažnje na današnjoj sjednici Zakonodavno-pravne komisije Skupštine TK bilo je Razmatranje prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Usvojen je zaključak da se sugeriše Vladi TK i Univerzitetu u Tuzli, da sve rasprave razmotre i pokušaju ugraditi u izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju. U skupštinsku proceduru je upućeno nekoliko prijedbi i sugestija. Prva se odnosi na ulogu Nadzornog odbora Univerziteta, kojeg čini devet članova. Pet članova bira Vlada TK, a četiri Senat Univerziteta. Prema predloženom Zakonu, Nadzorni odbor treba da da saglasnost za kandidate na mjesto rektora.

„Može se dogoditi da Nadzorni odbor preuzme ulogu Senata, time što će od više kandidata dati saglasnost samo jednom. To je u suprotnosti ravnopravnosti ljudi koji ispunjavaju uslove. Oni se moraju naći pred članovima Senata, i akademska zajednica mora izabrati svog rektora. Onaj ko ne ispunjava uslove, za njih Nadzorni odbor treba da bude mjesto i filter za formalno ispunjavanje uslove, a ne da ulazi u bit ko će biti rektor”, kazao je član komisije Izet Žigić, izražavajući bojazan da se od jednog Nadzornog odbora ne dobije komitet, gdje će politika određivati čelne ljude Univerziteta.

Druga izmjena je vezena za ravnopravnosti osoba koje ulaze na Univerzitet, a karijeru nisu stekli na ovoj ustanovi. „Kada viši asistent želi da stekne zvanje docenta, mora doktorirati i steći još neke zakonske uslove i to je u redu. Problem se javlja kada neko doktorira, a zaposlen je van Univerziteta. Može se dogoditi da stekne zvanje docenta, a da nema dana iskustva u struci. Bolonjski proces dopušta da čovjek koji je završio jedan fakultet, magistrira ili doktorira drugu oblast kojom se nikada nije bavio, ali je doktorirao, i onda dođe u nastavni proces i predaje studentima”, kazao je Žigić, dodajući da ako se višem asistentu nalaže da bude pet godina u struci koliko mu teče izborni postupak, tako isto i onaj ko dolazi izvan Univerziteta, treba da u svojoj struci provede određen period, kako bi imao šta da prenese na studente.

Pored ovoga, razmatran je prijedlog Zakona o proglašenju dijela područja planine Konjuh Zaštićenim pejzažom ˝Konjuh˝, kao i prijedlog zakona o dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica.

(TIP/E.B.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.