Vlada TK: Energetika i rudarstvo bilježe povećanje prihoda i izvoza

29.10.2009 14:16
 

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Informaciju o ostvarenim rezultatima poslovanja privrednih društava u oblasti industrije, energetike i rudarstva u Tuzlanskom kantonu za prvih šest mjeseci 2009. godine. Privredna društva iz resorne oblasti Ministarstva industrije, energetike i rudarstva ostvarila su ukupan prihod od 571,17 miliona KM, što je u odnosu na isti period 2008. godine manje za 22 odsto U oblasti rudarstva ukupni prihodi su veći u odnosu na prošlu godinu za 17 odsto, a u energetici za 4 odsto. Međutim, u sektoru industrije ukupan prihod manji je za 44 odsto.

Najznačajnije smanjenje ukupnog prihoda ostvareno je u hemijskoj industriji za 55 odsto. U oblasti građevinarstva ukupni prihodi manji su za 32 odsto, u metaloprerađivačkoj i elektroindustriji 37 odsto, u industriji obuće i tekstila za 24 odsto, u industriji gume i plastike prihod je manji za 19% odsto, a u grafičkoj industriji za 7 odsto. Podaci pokazuju da je kod 34 od ukupno 50 posmatranih privrednih društava došlo do smanjenja ukupnog prihoda. U 19 privrednih društava ostvaren je dobitak koji ukupno iznosi 13,35 miliona KM.

Ukupan gubitak na nivou resorne oblasti u prvih šest mjeseci iznosio je 66,62 miliona KM i u poređenju sa istim periodom prošle godine povećan je za 90 odsto. U rudarstvu je ukupan gubitak manji za 70 odsto, dok u sektoru energetike nije zabilježen gubitak. Prema dostavljenim podacima u prvih šest mjeseci 2009. godine prosječna neto plata za privredna društva u nadležnosti ovog ministarstva iznosila je 963 KM i veća je za 7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U oblasti energetike plaće su povećane za 6% odsto, u oblasti rudarstva za 12 odsto, a u industriji za 3 odsto. Plaće su smanjene u metaloprerađivačkoj i elektroindustriji za 5 odsto,u industriji obuće i tekstila za 8 odsto i u industriji građevinskog materijala i građevinarstva za 4 odsto.

Izvoz je u resornoj oblasti bio manji za 44 odsto u odnosu na prošlu godinu i on je posljedica smanjenja izvoza u oblasti industrije. Najveći pad izvoza imala je hemijska industrija, 68 odsto. U sektoru energetike zablježeno je povećanje izvoza za 21 odsto, a u rudarstvu za 11 odsto. Dugovanja privrednih društava iz resorne oblasti u prvih šest mjeseci 2009. godine su iznosila 1 milijardu i 104 miliona KM i veća su za 9,38 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Rudarstvo je povećalo zaduženost za 11,92 odsto, industrija za 8,42 odsto, a energetika za 8,08 odsto. Najveće zaduženje ima hemijska industrija i ono predstavlja 32,44% odsto ukupnog zaduženja resorne oblasti. U oblasti rudarstva, industrije i energetike u Tuzlanskom kantonu je u prvih šest mjeseci ukupna uposlenost smanjena za 4 odsto. U rudarstvu je zaposlenost povećana za 3% odsto u energetici je smanjena za 2 odsto, a u industriji smanjena za 10 odsto. Inače u ove tri oblasti ukupno je uposleno 20.110 radnika.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na devet odluka ministrice prostornog uređenja i zaštite okolice kojima su dodijeljena sredstva za projekte u oblasti ekologije, a koje su kandidovale općine Tuzlanskog kantona. Na ime podrške projektu snabdijevanja općine Gračanica toplotnom energijom ovoj općini je dodijeljeno 200 000,00 KM. Zatim je donesena odluka o utvrđivanju javnog interesa za izdvajanje dijela šume i šumskog zemljišta iz šumskogospodarskog područja kojima gazduje Javno preduzeće „Šume Tuzlanskog kantona” DD Kladanj, te su utvrđeni kriteriji za sufinansiranje programa i projekata nevladinog sektora. Između ostalog je donesena Odluka o visini dječijeg dodatka za djecu nezaposlenih roditelja. Ovom Odlukom stvaraju se pretpostavke da se za novembar i decembar 2009. godine djeci nezaposlenih roditelja isplaćuje dječiji dodatak u visni od 4 odsto prosječne plaće u Federaciji BiH iz prethodne godine, odnosno 30 KM po jednom djetetu.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.