Vlada TK utvrdila nacrt zakona o unutrašnjim poslovima

10.10.2009 08:24
 

Vlada Tuzlanskog kantona je na posljednjem zasjedanju utvrdila Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona. Ovima Zakonom se utvrđuju unutrašnji poslovi iz nadležnosti Tuzlanskog kantona, nadležnost, organizacija i rukovođenje Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, uključujući nadležnost, organizaciju i rukovođenje Upravom policije kao policijskim organom Kantona, imenovanje, sastav i funkcionisanje Nezavisnog odbora, imenovanje, sastav i funkcionisanje Odbora za žalbe građana, disciplinska odgovornost policijskog komesara, stručno obrazovanje, usavršavanje i nagrade uposlenika Ministarstva.

Zakonom se definištu i međusobni odnosi Ministarstva sa drugim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i policijskim organima u Bosni i Hercegovini, te druga pitanja od značaja za organizaciju, rad i ostvarivanje funkcije Ministarstva. Osnovni razlozi za donošenje ovog Zakona proizilaze iz neprecizno utvrđenih ovlaštenja ministra unutrašnjih poslova prema policijskom komesaru, statusu Nezavisnog odbora za izbor i reviziju, imenovanju policijskog komesara i njegove disciplinske odgovornosti u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona, obezbjeđenje pravnog okvira za finansijsku nezavisnost Uprave policije, te neusaglašenosti sa odredbama više zakona koji se primjenjuju u ovoj oblasti.
Nacrtom Zakona predviđeno je da se uspostavlja novi pravni status Uprave policije, koja bi trebala u narednom periodu funkcionisati kao kantonalna uprava u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Utvrđuje se budžetski status Uprave policije, kao kantonalne uprave sa vlastitim budžetskim sredstvima za operativne potrebe, čime će se unaprijediti operativna samostalnost Uprave policije, a ministru unutrašnjih poslova daju se odgovarajući mehanizmi za vršenje nadzora nad radom policije. Ovim pravnim rješenjima daje se značajnija uloga ministru i Vladi Kantona u postupku izbora i imenovanja policijskog komesara u odnosu na ranija rješenja. Pozitivno mišljenje o Nacrtu Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona dali su Ured visokog predstavnika i Misija EUPM-a u BiH. Vlada Tuzlanskog kantona je na posljednjem zasjedanju utvrdila i prijedlog Programa javne rasprave o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.