Inspektori u TK najavljuju kontrolu gradilišta

08.10.2009 20:21
 

Tuzlanska Kantonalna uprava za inspekcijske poslove počela je s pojačanim nadzorom gradilišta na prostoru 13 općina, a koji će trajati sve do uređenja stanja u toj oblasti.

Tokom kontrola inspektori će nadzirati primjenu Zakona o zaštiti na radu s posebnim osvrtom na elaborate o uređenju gradilišta, odnosno na obvezu poslodavaca da prijave gradilišta i elaborate dostave Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove prije početka bilo kakvih aktivnosti.

Prilikom kontrole gradilišta, posebno građevinskih firmi, inspektori zaštite na radu će kontrole usmjeriti ka stvarnoj primjeni elaborata na gradilištu, odnosno je li ograđeno gradilište, kakvi su pristupni putovi gradilištu, jesu li električne instalacije urađene na propisan način, jesu li primijenjene propisane mjere zaštite radnika, je li izvršena obuka radnika, jesu li izvršeni atesti strojeva koji su angažirani na radilištu kao i ostale neophodne radnje i mjere u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove obavještavaju izvođače radova da ukoliko imaju kooperante moraju utvrditi ko je dužan primijeniti sve mjere zaštite na radu, je li glavni izvođač za sve radove ili pojedinačno kooperanti svako iz svoje domene poslova.

Također, inspektori će vršiti nadzor nad primjenom odredbi Zakona o radu s posebnim osvrtom jesu li poslodavci, odnosno glavni izvođač i kooperanti, zaključili pojedinačne ugovore o radu sa svakim zatečenim radnikom na gradilištu, jesu li ih prijavili fondu PIO-MIO, Zavodu za zdravstvenu zaštitu TK i isplaćuju li poslodavci pravovremeno plaće zaposlenicima.

Poslodavci su obvezni pripremiti inspektorima na uvid potrebnu dokumentaciju iz oblasti zaštite na radu, a za inspektore rada radnu dokumentaciju.

Ukoliko se u tokom kontrole utvrdi da poslodavci – izvođači radova na gradilištu krše odredbe Zakona o zaštiti na radu, protiv njh će se izdavati upravne mjere privremenog zatvaranja objekta odnosno zabrane daljeg rada gradilišta do otklanjanja nedostataka, kao i novčane kazne putem prekršajnog naloga kako pravnim i fizičkim, tako i odgovornoj osobi u pravnom subjektu.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.