Studija o organski uzgojenoj hrani

02.08.2009 12:53
 

Hrana iz organskog uzgoja nije zdravija od hrane uzgojene na tradicionalni način, pokazala je analiza rezultata 162 studije provedene u posljednjih 50 godina.

Istraživači iz londonske School of Hygiene and Tropical Medicine tvrde kako je vrlo mala razlika u nutritivnoj vrijednosti između organske i “obične” hrane, te da ne postoje dokazi za tvrdnje o koristima za zdravlje povezanima s konzumacijom organski uzgojenih usjeva, mesa, mliječnih proizvoda ili jaja.

American Journal of Clinical Nutrition piše kako su naučnici posebnu pažnju obratili na sastojke poput vitamina C, kalcija i željeza. Novo je istraživanje provedeno na zahtjev britanske državne Food Standards Agency s ciljem boljeg informiranja potrošača.

(TIP/Plivazdravlje.hr)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.