Federalni premijer Mujezinović posjetio Vladu TK

20.07.2009 13:20
 

Federalni premijer Mustafa Mujezinović danas je boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Tuzlanskom kantonu. Glavna tema današnjeg razgovora bila je realizacija „stand by” aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Kako je istakao premijer Mujezinović razgovarano je o dinamici raspoređivanja i dodjeljivanja sredstava. Naime, očekuje se da će do kraja jula ove godine Parlament FBiH usvojiti rebalans budžeta FBiH za 2009. godinu, te da će to isto učiniti i kantoni, čime će se stvoriti pretpostavke za dalju distribuciju sredstava iz prve tranše aranžmana.

Posebna pažnja na današnjem sastanku posvećena je i stanju privrede i mogućnostima za njen razvoj na području Tuzlanskog kantona. Između ostalog premijer Mujezinović je najavio sastanak koji će delegacija Vlade FBiH imati sa predstavnicima komercijalnih banaka u cilju sagledavanja mogućnosti za smanjenje kamatnih stopa na kredite nemijenjene privrednim subjektima. Također, tema razgovora bila je i Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine. U cilju bržeg i efikasnijeg pružanja pomoći privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona premijer Mujezinović je najavio aktivnosti na skorom otvaranju poslovnice Razvojne banke u našem kantonu.

Kada je u pitanju oblast prometa i komunikacija težište današnjih razgovora stavljeno je na rekonstrukciju puta Tuzla – Sarajevo, izgradnju brze ceste Tuzla – Orašje, veću iskorištenost Aerodroma Tuzla te rekonstrukciju regionalne putne infrastrukture u Tuzlanskom kantonu. Kada je u pitanju rekonstrukcija puta Tuzla – Sarajevo, ministar za saobraćaj i komunikacije Najil Šećkanović je istakao da je rekonstrukcija na određenim dionicama puta već krenula. „Na rejonu Olova već smo krenuli sa rekonstrukcijom jednog dijela puta i to mogu vidjeti svi oni koji putuju u poslijednje vrijeme prema Sarajevu. U narednim periodu očekujemo da se završe i poslijednje administrativne pretopstavke kako bi smo krenuli u rekonstrukciju petlje na Šićkom Brodu, a nakon toga u planu nam je i rekonstrukcija puta ulaza u Tuzlu”, istakao je ministar Šećkanović. Kada je u pitanju intenziviranje avio – saobraćaja na tuzlanskom aerodromu, na sastanku je istaknuto da je trenutno u toku instaliranje veoma važne tehničke opreme potrebne za navigaciju aviona neophodne za intenziviranje saobraćaja. Također, Vlada Federacije BiH će dati oko pet miliona Konvertibilnih maraka za rekonstrukciju regionalnih puteva na području Tuzlanskog kantona.

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona iskoristila je ovu posjetu da još jednom podcrta važnost rješavanja pitanja dodjele prostora i objekata kasarne „Husein kapetan Gradaščević” u Tuzli za potrebe Univerziteta u Tuzli. Premijer Mujezinović je istakao da shvata značaj rješavanja ovog pitanja, te da će u današnjim susretima nastojati prikupiti što više informacija kada je ova tema u pitanju, tkao i da će u Vladi Federacije nastojati iznaći način kako bi se ovo pitanje riješilo u što skorije vrijeme.

„Kao moju prvu destinaciju od kako sam došao na ovu poziciju Tuzlanski kanton smo izabrali iz razloga što je to najmnogoljudniji kanton, što rezultira velikim brojem problema, ali i velikim mogućnostima” istakao je premijer Mujezinović. Osim premijera delegaciju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine činili su i  mnistrica za obrazovanje i nauku Meliha Alić, ministar za saobraćaj i komunikacijae Najil Šećkanović, federalni ministar za zdravstvo Safet Omerović, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH Novka Agić, te direktor Instituta za medicinsko vještačenje Zijad Hadžiomerović.

U svojstvu zamjenika premijera delegaciju Tuzlanskog kantona, koja se danas susrela sa premijerom Mujezinovićem predvodio je ministar za finansije Tuzlanskog kantona Sead Bećirović. Delegaciju Tuzlanskog kantona činili su još Amir Fazlić, predsjednik Skupštine TK, Tomo Vidović, zamjenik predsjednika Skupštine TK, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirzeta Hadžić Suljkić, ministar za rad i socijalnu politiku Faruk Vikalo, ministar zdravstva TK Asim Musić, ministar za boračka pitanja Bahrija Mehurić, ministasr za trgovinu, turizam i saobraćaj TK Zoran Milić, savjetnik premijera za privredu Mustafa Burgić, a sastanku su prisustvovali i načelnici općina sa područja Tuzlanskog kantona.

U pratnji domaćina, ministara u Vladi Tuzlanskog kantona, delegacija Vlade Federacije danas će se susresti sa načelnikom općine Tuzla, rektorom Univerziteta u Tuzli, posjetiti Univerzitetski klinički centar i Kliniku za srce u Tuzli.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.