Skupština TK povukla Zakon o predškoslkom odgoju i obrazovanju

16.07.2009 15:50
 

U Tuzli je jučer održana redovna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona. Neposredno pred izjašnjavanje, a nakon obavljene skupštinske rasprave, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u svojstvu predlagača, povuklo je predloženi Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju. Vlada ga je uputila u proceduru prije godinu. Zakon je u formi Nacrta usvojen u septembru 2008. godine i posrijedi je njegovo usklađivanje sa Okvirnim zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Skupštinski zastupnici stavili su brojne zamjerke na Prijedlog zakona. Prije svega, to se odnosi na obavezu predškolskog obrazovanja u dobi od pet godina. Mišljenja su da je Zakon neprovodiv, te da sva djeca, posebno ona iz ruralnih područja gdje nema ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja, neće biti ravnopravno uključena u ovaj proces.

Klub SDP-a, od ministra zdravstva kao predlagača Odluke o utvrđivanju osnovice, stopa i načina obračunavanja i uplate doprinosa zdravstvenog osiguranja na području Tuzlanskog kantona, zatražio je povlačenje Odluke do razmatranja i usvajanja rebalansa budžeta TK za 2009. godinu.

Ovaj Klub smatra da nema preciznog proračuna iznosa potrebnih budžetskih sredstava za primjenu Odluke. Preciznije, riječ je o usklađivanju odnosno primjeni federalnog Zakona o doprinosima koji je na snazi od ove godine. Podsjetimo, gornja stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 13% smanjena je na 12,5%. Prema ministru finansija, u budžetu Tuzlanskog kantona planirano je pola miliona maraka za tu namjenu, ali je nepoznato da li je to i dovoljan iznos. Nakon što je predlagač ostao pri stavu da se o predloženom dokumentu glasa, Odluka o utvrđivanju osnovice, stopa i načina obračunavanja i uplate doprinosa zdravstvenog osiguranja na području Tuzlanskog kantona nije dobila potrebnu većinu glasova.

U nastavku sjednice, Skupštine je sa 18 glasova za usvojila Izvještaj o poslovanju u prošloj godini, te Plan poslovanja u ovoj godini, Javnog preduzeća ”Međunarodni aerodrom Tuzla” d.o.o. Živinice.

U pogledu izvještaja o radu i finansijskog izvještaja Komisije za koncesije za prošlu godinu, Skupština se nije izjašnjavala, ali je podržala zaključke skupštinske Komisije za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku. Prema njima, Komisija bi trebala dopuniti Izvještaj podacima o aktivnostima pojedinih ministarstava koja su zaključivala koncesione ugovore i to posebno dijelova koji se odnose na dodatke ugovora kod kojih su cijene koncesionih naknada snižene. Skupština se slaže, da Komisija za koncesije, u okviru njenih nadležnosti, treba ukazati na slabosti pojedinih ministarstava prilikom dodjela koncesija u Tuzlanskom kantonu. Od Komisije za koncesije Skupština očekuje da ponudi izmjene i dopune Zakona o koncesijama, a od Vlade da podnese Izvještaj o pokazateljima naplate naknada dodijeljenih koncesija i zaključivanja ugovora o dodjeli koncesija u smislu projekcije Budžeta Tuzlanskog kantona.

Skupštinski zastupnici iznijeli su brojne kritike i primjedbe na račun budžetskih korisnika kod kojih su prema Konačnom Izvještaju o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja kantonalnog Budžeta u prošloj godini, uočeni nedostaci. Iako je Vlada donijela Program mjera, očekuju njihovu operacionalizaciju i uvažavanje stavova Skupštine. Zbog toga će Vladi dostaviti transkript rasprave, a s namjerom da u Vladine mjere budu ugrađeni i prijedlozi skupštinskih zastupnika.

(FENA)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.