U prva četiri mjeseca kantonalni deficit od 5.019.460,91 KM

11.07.2009 16:20
 

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na prijedlog Ministarstva finansija Tuzlanskog kantona o obustavljanju od izvršavanja rashoda i izdataka za 2009. godinu. S obzirom da je u prvih šest mjeseci ove godine došlo do smanjenja prihoda Ministarstvo finansija predložilo je Vladi kantona da donese Odluku o obustavljanju od izvršavanja pojedinih rashoda i izdataka u iznosu od 31.434.817,00 KM i u trajanju do 45. dana. Budžet Tuzlanskog kantona je prema finansijskim pokazateljima u izvršenju budžeta za period januar – april 2009. godine iskazao deficit u iznosu od 5.019.460,91 KM, a analiza pokazuje da su se rashodi izdaci za prva četri mjeseca u odnosu na planirane u istom periodu ostvarili sa 84,61 posto, dok je tendencija prikupljanja prihoda znatno manja i iznosi 64,81 posto u odnosu na operativni plan.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku o utvrđivanju Plana novčanih tokova za period juli – septembar 2009. godine za javne prihode izuzev vlastitih prihoda, grantova, donacija i prihoda po posebnim propisima. Operativnim planom novčana sredstva za period juli – septembar 2009. godine procjenjuju se u iznosu od 66.514.450,17 KM, od čega gornja granica za odobravanje Operativnog plana za period juli-septebmar 2009. godine iznosi 76.491.774,12 KM. Ukupno nedostajuća sredstva za izmirenje obaveza iz perioda I-IX /09 planirano je da se obezbjede iz pojačane dinamike ostvarenja prihoda u drugoj polovini fiskalne 2009. godine i očekivane podrške od strane „MMF-stand by” aranžmana, koja je planirana kroz prijedlog izmjena i dopuna budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu.

Na sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je davanjem saglasnosti na Oduku o odobravanju sredstava u Operativnom planu budžeta Tuzlanskog kantona za period juli – septembar 2009. godine odobrila rashode i izdatke u operativnom planu budžeta Tuzlanskog aktnona za period juli – eptembar 2009. goidine u iznosu od 76.491.774,12 KM

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Izvještaj o izvršenju budžeta Tuzlanskog kantona za period 01.01. do 31.05.2009. godine. U sistemu ubiranja javnih prihoda budžet TK je realizovao 111.533.959,88 KM što je 64,72 posto u odnosu na operativni plan prihoda za navedeni period. Kada su u pitanju rashodi, u pomenutom periodu ostvareno je ukupno 119.781.215,18 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila informaciju Ministasrtva finansija Tuzlanskog kantona u vezi sa koncesionim naknadama. Informacija prikazuje pregled subjekata koji imaju ugovore i plaćaju koncesione naknade, kao i trenutno stanje potraživanja na osnovu koncesionih naknada. Prema Informaciji zabilježen je dug odnosno trenutno stanje potraživanja po osnovu neplaćenih koncesionih naknada i to u ukupnom iznosu od 5.761.522,78 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Ugovor o suosnivačkim pravima i obavezama nad Javnom ustanovom Specijalna biblioteka „Behram – beg” u Tuzli. Prema ovom Ugovoru Islamska zajednica će izmiriti sve obaveze sa danom potpisivanja ugovora izuzev bruto plaća i naknada zaposlenim od 01.01.2009. godine, a nakon potpisivanja Ugovora Islamska zajednica će direktno snositi troškove materijala i usluga, te troškova programa kulturnih manifestacija.

Na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Vlada Tuzlanskog kantona je danas dala saglasnost na dopunu Pregleda komisija za čiji se rad predlaže plaćanje naknada. Ovom dopunom u Pregled su uvrštene i Komisija u oblasti izdavanja urbanističke saglasnosti koju obrazuje Skupština TK, Komisija u oblasti izdavanja urbanističke saglasnosti koju obrazuje Vlada TK, te Komisija za tehnički prijem objekata.

U cilju usklađivanja iznosa naknada za rad za predsjednike, članove i sekretare komisija sa Odlukom o načinu obrazovanja komisija, radnih grupa i drugih radnih tijela i utvrđivanju naknade osobama angažiranim u komisijama, radnim grupama i drugim radnim tijelima, Vlada Tuzlanskog kantona je danas dala saglasnost na prijedlog izmjena i dopuna Odluka o obrazovanju Komisija, odnosno radnih tijela Vlade Kantona i to:
– Odluke o osnivanju Savjeta za nevladin sektor i pitanje mladih,
– Odluke o obrazovanju Komisije za drugostepeno upravno rješavanje i
– Odluke o osnivanju Komisije za vođenje drugostepenog disciplinskog postupka za namještenike iz kantonalnih, općinskih i gradskih organa državne službe.
Izmjenama i dopunama također je predviđeno i da se naknade za rad isplaćuju u neto iznosima.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Prijedlog za imenovanje školskih odbora osnovnih i srednjih škola u 11 škola Tuzlanskog kantona i Prijedlog za imenovanje privremenih školskih odbora u osnovnim i srednjim školama TK kojim su imenovani privremeni odbori u 7 škola.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku Nadzornog odbora JP Aerodrom Tuzla kojom je Enver Jukanović imenovan na mjesto direktora ovog javnog preduzeća.

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.