Vlada TK o finansijskoj konsolidaciji

07.07.2009 09:09
 

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je, na redovnoj sjednici, dala saglasnost na prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu. Razlozi za donošenje ovog zakona su sadržani u potrebi usklađivanja Zakona o izvršenju budžeta za 2009. godinu sa stvarnim potrebama za korištenje sredstava tekuće rezerve. Naime, usljed efekata ekonomske krize, ukazala se potreba za finansijskom intervencijom zaposlenicima koji su onemogućeni da ostvaruju dohodak i potreba za stvaranjem minimalnih uslova za pokretanje proizvodnje kod pojedinih privrednih subjekata koji su u državnom vlasništvu.

Prema analizama procenat raspodjele sredstava tekuće rezerve budžetskim korisnicima u visini od 35 posto u odnosu na dosadašnjih 50 posto trebao bi zadovoljiti potrebe do kraja budžetske godine. Također, Zakonom nije bilo regulisano na koji način će se koristiti sredstva namijenjena smještaju i ishrani studenata u studentskim centrima u FBiH, te se ovim prijedlogom Zakona predlaže korištenje ovih sredstava na osnovu Odluke o sufinansiranju smještaja i ishrane studenata sa područja Tuzlanskog kantona u studentskim centrima u FBiH, koju na prijedlog resornog ministarstva donosi Vlada Kantona. Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o izmjenama Odluke o utvrđivanju prijedloga Izmjena i dopuna budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu.

Odlukom je definirano da se Izmjene i dopune budžeta za 2009. godinu upute odmah u Skupštinu Tuzlanskog kantona na razmatranje i usvajanje. Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Uredbu o dopunama Uredbe o načinu i postupku utvrđivanja plaća, naknadama i drugim materijalnim pravima službenika i namještenika u organima uprave. Procenat invaliditeta kao osnov za odobravanje pomoći službenicima i namještenicima do sada je bio vezan za utvrđeni procenat invalidnosti na osnovu kojeg su se ostvarivala prava za druge kategorije lica u skladu sa Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom. S obzirom da je u pomenutom Zakonu pomenuti procenat invalidnosti oštećenja organizma, kao osnov za ostvarivanje prva na pomoć, promijenjen sa 60 posto na 90 posto i više, to se ovom uredbom izvršilo usklađenje ovog procenta i njegovo definisanje u samoj Uredbi.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je jučer saglasnost na odluke o reprogramiranju odobrene pozajmice za dužnike „Fortuna” d.d. Gračanica i „Bosnia Valves” d.o.o. Livnica čelika Tuzla. Odlukom je odobreno reprogranje preostalog duga privrednog društva „Fortuna” Gračanica u iznosu od 15.501,03 KM u šest jednakih mjesečnih rata, počev od 01. jula 2009. godine. Također, odobreno je i reprogramiranje preostalog dijela duga privrednog društva „Bosnia Valves” d.o.o. Livnica čelika Tuzla u iznosu od 141.458,70 KM u 12 jednakih mjesečnih rata počev od 01. jula ove godine.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o uspostavljanju Policijskog odbora za policijske službenike Tuzlanskog kantona i Odluku o dopuni Odluke o visini naknade članova Javno žalbenog biroa. Prema ovim odlukama predsjedavajući, članovi, zamjenici i sekretar Policijskog odbora za svoj rad u Policijskom odboru imaju pravo na novčanu naknadu i to: predsjedavajući 200 KM, po 150 KM za članove i zamjenike članova, dok će sekretar Policijskog odbora primati 50 posto vrijednosti naknade za članove.

U cilju provođenja postupka dodjele bespovratnih sredstava na ime pomoći u rješavanju stambenih potreba boraca i članova njihovih porodica za 2009. godinu Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Rješenje o imenovanju Komisije za rješavanje stambenih potreba boraca i članova njihovih porodica u drugom stepenu.

Komisija će vršiti nadzor nad radom opštinskih komisija za rješavanje stambenih potreba u prvom stepenu, prema potrebi vršiti terenski obilazak podnosioca zahtjeva, razmatrati prigovore podnosilaca zahtjeva, odlučivati o prigovorima i donositi konačnu odluku o rang listama. Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost za prijem jednog državnog službenika i dva namještenika u Ministarstvu pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz  Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.