Masna hrana potiče osjećaj gladi

24.06.2009 08:14
 

Novo istraživanje sa Univerziteta Cincinnati koje je proveo profesor Tschop i njegov tim, otkriva kako je hormon gladi „grelin” aktiviran lipidima iz hrane, a ne lipidima proizvedenim u tijelu. Grelin je hormon za kojeg se vjerovalo da se u tijelu nagomilava tokom gladovanja i da se u visokoj koncentraciji nalazi neposredno prije jela.

Grelin je jedinstven po tome što zahtjeva pripajanje masnih kiselina uz pomoć specifičnog enzima (grelin O-acil transferaza ili GOAT) da bi postao aktivan. Prvobitno se smatralo da masne kiseline vezane na grelin potiču iz perioda gladovanja. Profesor Tschop i njegov tim nakon rezultata istraživanja predlažu da masne kiseline potrebne za aktivaciju grelina dolaze direktno iz probavljenih masnoća u hrani. Također obrazlaže kako je grelin sistem „senzor lipida u želucu” koji obavještava mozak kada su kalorije dostupne.

Istraživači su pronašli primjenom dijete bogate masnoćama, da miševi bez specifičnog enzima GOAT, nakupljaju manje masnoća u odnosu na normalne miševe, dok miševi sa većom ekspresijom GOAT enzima nakupljaju više masnoća u odnosu na normalne miševe. Istraživanje je provedeno na miševima, ali se taj model vjerojatno može ekstrapolirati i na ljude.

(TIP/sciencedaily.com)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.