Utvrđen Nacrt strategije zapošljavanja TK do 2013. godine

11.06.2009 16:53
 

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Nacrt strategije zapošljavanja Tuzlanskog kantona do 2013. godine.  Riječ je o strateškom dokumentu koji radi Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli, a u skladu sa metodama i principima Europske unije. Nacrt strategije prezentirao je profesor Bahrija Umihanić, član Istraživačkog tima koji je radio ovu strategiju. U socioekonomskom pregledu je istaknuto da je stopa nezaposlenosti, kao relevantan pokazatelj dostignutog nivoa ekonomske razvijenosti, prostor današnjeg Tuzlanskog kantona svrstavala, i u granicama prijeratne RBiH, u nedovoljno razvijena područja.  roblem nezaposlenosti na ovom području datira još od sredine 60-ih godina prošlog stoljeća, a pogoršan je u poslijeratnom periodu. Negativni trendovi trajali su do 2008. godine kada je trend rasta nezaposlenih zaustavljen. Broj zaposlenih je značajnije počeo rasti 2006. godine, da bi u 2008. godini dostigao najveći poslijeratni nivo.

Generalni cilj postavljen u Nacrtu strategije zapošljavanja Tuzlanskog kantona do 2013. godine jeste zaustaviti dalji rast nezaposlenosti u prvoj godini provođenja strategije, te ostvariti potrebnu stabilnost i pretpostavke za brži rast zaposlenosti u naredne četiri godine. Cilj je krajem 2013. godine dostići stopu zaposlenosti ukupnog stavništva od oko 20 odsto odnosno smanjiti stopu registrovane nezaposlenosti ispod 40 odsto. Ostvarenje ovog cilja zahtijeva provedbu strateških ciljeva i projekata definisanih u ovom i ranije donesenim strateškim dokumentima Tuzlanskog kantona.

Prilikom izrade ovog dokumenta imala se u vidu i ekonomska kriza čiji efekti se osjećaju i u Tuzlanskom kantonu. Zbog toga je kao poželjan okvir za kratkoročnu reakciju na udar recesije navedeno ubrzanje procesa tranzicije, jačanje konkurentnosti bh privrede, poticaja izvorno orijentisanim preduzećima, eliminisanje visokih zahtjeva za poslodavce i smanjenje učešća sive ekonomije. Zaokretom recesije u fazu ekpsanzije stvorit će se prilike za otvaranje novih radnih mjesta. To je uz jačanje institucionalnog kapaciteta za pomoć i podršku zapošljavanju i smanjenje nejednakosti pri zapošljavanju jedan od strateških ciljeva. U Nacrtu Strategije zapošljavanja dat je i opis 22 projektne ideje koje se smatraju relevantnim za provedbu ove Strategije, a njen sastavni dio je i pregled načina evaluacije i monitoringa provođenja Strategije.

Određene sugestije koje su se čule i danas na sjednici Vlade bit će ugrađene u Nacrt koji će biti proslijeđen Skupštini Tuzlanskog kantona na usvajanje. Nakon toga uslijedit će javna rasprava.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.