Razgovor Vlade TK i FIPA-e o unapređenju stranih investicija

03.06.2009 14:55
 

U posjeti Tuzlanskom kantonu danas je boravila delegacija Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), koju je predvodila zamjenica direktora Blaženka Mišković. U organizaciji Vlade Tuzlanskog kantona održan je susret sa predstavnicima kantonalnih vlasti, zatim općina Tuzlanskog kantona, Univerziteta u Tuzli, Agencije za privatizaciju, Privredne i Obrtničke komore, NERDA-e i Turističke zajednice Tuzlanskog kantona. Kako je u uvodu istakao ministar za obnovu, razvoj i povratak Sead Mujanović cilj ovog susreta bio je uspostavljanje neposrednih kontakata i čvršće saradnje između FIPA-e i svih relevantnih subjekata koji u Tuzlanskom kantonu rade na privlačenju inostranog kapitala, neophodnog za razvoj BiH.

Zamjenica direktora FIPA-e je istakla da je ova Agencija u proteklih 10 godina dala veliki doprinos promociji stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini. To potvrđuju pokazatelji da su strana ulaganja od 159 miliona eura, koliko su iznosila 2000. godine porasla na 701 milion eura koliko su iznosile strane investicije u BiH u prošloj godini. Posebno značajnim je istaknuta činjenica da u ovoj godini, u kojoj su izraženi efekti ekonomske krize, nije došlo do smanjenja stranih ulaganja u našoj zemlji.

Prisutnima na današnjem sastanku su pružene neophodne informacije o modalitetima saradnje sa FIPA-om u vezi sa promocijom investicijskih projekata i pronalaženjem strateških inostranih partnera. Istaknuto je da FIPA svoju podršku pruža postojećim i potencijalnim investitorima od prvog kontakta do realizacije investicije, te da značajne napore ulaže u unapređenje poslovnog okruženja. Podrška FIPA-e se u najvećoj mjeri odnosi na faze pripreme projekata i njihovu promociju kod potencijalnih ulagača ali i prilikom provjere kredibiliteta investitora. Gošće su danas istakle i da je u toku Konkurs Fonda za podršku stranim investitorima, koji je na inicijativu FIPA-e osnovalo Vijeće ministara BiH. Riječ je o Fondu od jedan milon eura, iz kojeg se dodjeljuju bespovratna stredstva podrške za strane investitore. Pozvani su svi zainteresovani da se jave na ovoj konkurs koji je otvoren do 8. juna, a više detalja se može pronaći na stranici www.fipa.gov.ba.

Predstavnici vlasti i organizacija iz Tuzlanskog kantona koji su danas prisustvovali ovom sastanku, naglasili su da očekuju još značajniju podršku FIPA-e u promociji turističkih i privrednih potencijala Tuzlanskog kantona. Istaknuto je da bi ova Agencija, koja trenutno ima sjedište u Sarajevu i urede u Mostaru i Banjoj Luci, trebala otvoriti i ured u najmnogoljudnijem i industrijski najrazvijenijem, Tuzlanskom kantonu. Također je zatražna i pomoć FIPA-e u otklanjanju barijera koje vrlo često odbijaju strane investitore od BiH. To se, kako je danas rečeno, uglavnom odnosi na pojedina loša zakonska rješenja i komplikovane procedure za realizaciju investicija, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.