Održana vanredna sjednica Vlade Tuzlaskog kantona

02.06.2009 13:17
 

Vlada je na današnjoj, 48. vanrednoj sjednici, utvrdila osnovicu za obračun plaća i naknade za ishranu u toku rada budžetskih korisnika za mjesec maj 2009. godine. Današnjim odlukama plaće budžetskih korisnika za maj 2009., će se obračunavati po osnovici od 390 KM, a naknade za ishranu i za ovaj mjesec ostaje 10 KM, što je na nivou prva četiri mjeseca 2009. godine.Prijedlog Ministra finansija bio je da, s obzirom na slabije punjenje Budžeta i prekoračenje troškova i neevidentiranih obaveza od 2 miliona KM, do kojeg je došlo u prvom kvartalu ove godine, osnovica i naknada za ishranu za maj i juni budu smanjene za 5%. Vlada je odlučila da ova primanja za maj ostanu na istom nivou kao i u prva četiri mjeseca 2009. godine zbog opredijeljenost da se o pitanjima eventualnog smanjenja plaća i naknada budžetskih korisnika postigne dogovor sa sindikatima budžetskih korisnika tokom razgovora koji su u toku, a u svjetlu priprema rebalansa Budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu.

Zbog smanjenja prihoda i u skladu sa obavezama proizašlim iz razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom rebalansom bi Budžet Tuzlanskog kantona za 2009. godinu trebao biti smanjen za oko 30 miliona KM.

Vlada je danas usvojila i Plan upisa učenik u prvi razred srednjih škola Tuzlanskog kantona za školsku 2009/2010. godinu. Prema ovom Planu u 33 srednje škole Tuzlanskog kantona i Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju bit će upisano ukupno 6 648 učenika.

U gimnazije će biti upisano 1 140, u tehničke škole 3 060, stručne škole 2 244, umjetničke škole 60, vjerske škole 120 i specijalnu školu 24 učenika. Ovaj Plan omogućit će svim učenicima, koji završavaju osnovno obrazovanje da nastave obrazovanje u nekoj od srednjih škola Tuzlanskog kantona.

Inače, ovu školsku godinu osnovno obrazovanje u Tuzlanskom kantonu završava 5.714 učenika, što je za 510 učenika više u odnosu na školsku 2007/2008. godinu. Plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola u narednoj školskoj godini bit će objavljen putem konkursa u dnevnom listu dva mjeseca prije početka školske 2009/2010. godine.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.