Tuzla ima negativnu stopu prirodnog priraštaja

29.05.2009 10:01
 

Vlada Tuzlanskog kantona je na posljednjoj sjednici usvojila analizu zdravstvenog stanja stanovništva Tuzlanskog kantona sa indikatorima zdravlja u 2008. godini i prijedlogom mjera. Tokom 2008. godine na području Tuzlanskog kantona, registrovano je 4 881 živorođenih,  3 718 umrlih i 33 umrle dojenčadi. Broj mrtvorođene djece ima tendeciju pada od 2000. godine, kada je registrovano 55 mrtvorođenih beba, dok je u prošloj godini bila 21 mrtvorođena beba. I stopa dojenačke smrtnosti pada od 12,2 promila koliko je iznosila 1998. godine do 6,8 promila koliko je iznosila u 2008. godini.

Stope nataliteta su niske i kreću se od 7,39 promila u Teočaku do 12,23 promila u Živinicama.  Prosječna stopa nataliteta u Tuzlanskom kantonu je 9,8 promila. Prosječna stopa mortaliteta u Tuzlanskom kantonu iznosila je 7,5 promila, a kretala se od 4,08 promila u općini Sapna do 8,85 promila u općini Teočak. Stopa prirodnog priraštaja na području Tuzlanskog kantona je 2,3 promila i većina općina ima nepovoljnu stopu prirodnog priraštaja, dok je u općini Tuzla ona negativna (-0,45 promila).

Vodeći uzroci smrtnosti u Tuzlanskom kantonu u prošloj godini bili su kardiomiopatija, srčani zastoji, moždani udar, povišeni krvni pritisak i maligne neoplazme bronha i pluća. U ukupnom mortalitetu bolesti krvno-žilnog sistema učestvovale su sa 53,5% a karcinomi sa 21,6%. Analizirajući vodeće uzroke smrti u periodu od proteklih sedam godina evidentan je porast broja umrlih zbog malignih neoplaznmi. Tokom 2008. godine registrovano je ukupno 4 676 osoba oboljelih od zaraznih i parazitarnih oboljenja. Stopa obolijevanja stanovništva od zaraznih oboljenja iznosila je 9,39 promila. Tokom prošle godine nije registrovana niti jedna epidemija zaraznih bolesti.

Primarna zdravstvena zaštita organizovana je u Tuzlanskom kantonu kroz rad 13 domova zdravlja sa 282 punkta i 357 ordinacija. Registrovano je ukupno 89 punktova vanbolničke konsultativno-specijalističke zdravstvene zaštite sekundarnog nivoa sa 92 ordinacije te 43 punkta bolničke konsultativno-specijalističke zdravstvene zaštite sa 104 ordinacije i 43 punkta bolničkih i vanbolničkih laboratorija. Ukupan broj postelja u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti u 2008. godini na području Tuzlanskog kantona je 1 466, što je za 1,22% manje u odnosu na broj postelja u 2007. godini.

Ukupan broj radnika zaposlenih u javno-zdrastvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu u prošloj godini je bio 4 755, od čega je 70% zdravstvenih radnika, 1% zdravstvenih saradnka i 29% nezdravstvenih radnika. U 2008. godini jednom punktu primarne zdravstene zaštite u Tuzlanskom kantonu gravitiralo je prosječno 2 222 stanovnika. Više od prosjeka je gravitiralo u općinama Tuzla, Gradačac, Gračanica, Lukavac i Čelić, a manje u odnosu na prosjek u općinama Kalesija, Živinice, Kladanj, Srebrenik, Banovići, Sapna, Teočak i Doboj Istok. U Zaključcima ove Analize istaknuto je da je zdravstveno stanje stanovništva nezadovoljavajuće, a uzroke možemo tražiti u lošim stilovima života i općoj socio-ekonomskoj situaciji. Mjere koje su predložene u ovoj Analizi bazirane su na ciljevima koji se tiču brige za zdravlje cijele porodice, promocije zdrave ishrane, monitoringa riziko-faktora za bolesti koji su vodeći uzroci smrtnosti, zaštite zdravlja od štetnog uticaja okolice, duhana, alkohola i opojnih droga, zaštite mentalnog zdravlja, unapređenja oralnog zdravlja, smanjenja povreda nastalih na radu i u saobraćaju, veće sigurnosti na radu i bolje brige o zdravlju radnika te zdravog starenja.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.