Osnovni kriterija koncesione naknade je godišnji kapacitet proizvodnje

29.05.2009 12:32
 

Vlada Tuzlanskog kantona danas je na prijedlog Komisije za koncesije Tuzlanskog kantona usvojila pravila o utvrđivanju minimalnih naknada za koncesije. Prema ovom pravilniku koncesiona naknada se sastoji od  jednokratne naknade, koja se obračunava i naplaćuje jednokratno pri zaključenju ugovora o koncesiji, odnosno u skladu sa ugovorom o koncesiji i godišnje naknade koja se obračunava od prihoda ostvarenog korištenjem prirodnih bogatstava, dobara u općoj upotrebi i obavljanja djelatnosti od općeg interesa, a koja se naplaćuje za vrijeme trajanja ugovora o koncesiji.

Osnovni kriteriji za obračun koncesione naknade su godišnji kapacitet proizvodnje ili usluga, jedinična cijena proizvoda ili usluge, dužina komercijalnog koncesionog perioda i projektovani godišnji prihod ili godišnji prihod od koncesije prije obračuna troškova, kamata i poreza. Dopunski kriteriji za obračun koncesione naknade su uticaj na okoliš, značaj općih dobara ili usluga od općeg interesa, dužina obnovljivosti dobara ili usluga od općeg interesa, isplativost investicije, supstitucija uvoza, odnosno kriterij povećanja izvoza, ekonomski uticaj na Tuzlanski kanton, povećanje korištenja upotrebe ili trošenja domaćih proizvoda ili usluga, ekonomskog uticaja na regiju, tehnološki značaj i uticaj na izraženost prirodnog bogatstva.

Nakon današnjeg usvajanja pravila o utvrđivanju minimalnih naknaada za koncesije Vlada Tuzlanskog kantona je donijela Odluku kojom se van snage stavlja Odluka za izračunavanje minimalnih koncesionih naknada za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina, pitke, industrijske, mineralne i slane vode i kwh električne energije koja je ranije bila na snazi.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.