Održana sjednica Vlade Tuzlanskog kantona

29.05.2009 11:04
 

Na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona danas je usvojena analiza zdravstvenog stanja stanovništva Tuzlanskog kantona sa indikatorima zdravlja u 2008. godini i prijedlogom mjera. Tokom 2008. godine na području Tuzlanskog kantona, registrovano je 4.881 živorođenih, 3.718 umrlih i 33 umrle dojenčadi. Broj mrtvorođene djece ima tendeciju pada od 2000. godine, kada je registrovano 55 mrtvorođenih beba, dok je u prošloj godini bila 21 mrtvorođena beba. I stopa dojenačke smrtnosti pada od 12,2 promila koliko je iznosila 1998. godine do 6,8 promila koliko je iznosila u 2008. godini. Stope nataliteta su niske i kreću se od 7,39 promila u Teočaku do 12,23 promila u Živinicama. Prosječna stopa nataliteta u Tuzlanskom kantonu je 9,8 promila.

Ministri Vlade Tuzlanskog kantona danas su usvojili Izvještaj o radu Kantonalnog pravobranilaštva u 2008. godini. U skladu sa Zakonom Kantonalno pravobranilaštvo je ovlašteno i obavezno da poduzima sve potrebne mjere i pravna sredstva u cilju zaštite imovine i imovinskih interesa Tuzlanskog kantona i drugih subjekata kojima pruža zaštitu. Tokom 2008. godine Kantonalno pravobranilaštvo je u radu imalo ukupno 2 652 predmeta, od čega je 1159 prenesenih iz 2007. godine. U toku 2008. godine primljena su 1493 predmeta što je značajno povećanje u odnosu na 2007. godinu. Najznačajniji broj zaprimljenih predmeta odnosi se na parnične predmete.

Informacija o radu školskih odbora osnovnih i srednjih škola na području Tuzlanskog kantona u 2008. godini također je usvojena na današnjoj sjednici. Rad školskih odbora propisan je Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakonom o srednjem obrazovanju. Informacija, koja je danas usvojena, sadrži i mjere čiji je cilj efikasniji rad školskih odbora. Mjere se odnose na obezbjeđenje stručne pomoći članovima školskih odbora, blagovremenu kadrovsku popunu u skladu s potrebama i ravnomjernu spolnu i nacionalnu zastupljenost.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o načinu obrazovanja i visini naknade za rad komisija, radnih grupa i drugih radnih tijela. Prema ovoj Odluci Komisija se može formirati za izvršenje pojedinih složenih stručnih poslova i zadataka iz nadležnosti Vlade ili kantonalnog organa državne službe po potrebi ili kada je to zakonom, odnosno drugim propisom, izričito određeno. Komisija se može obrazovati kao stalna ili povremena, a stalna komisija se bira na mandat koji ne može biti duži od 4 godine. Jedna osoba može biti imenovana u najviše jednoj komisiji za koju se plaća naknada.

Na prijedlog Komisije za koncesije Tuzlanskog kantona, na današnjoj sjednici su usvojena i Pravila o utvrđivanju minimalnih naknada za koncesije.

Prema ovom Pravilniku koncesiona naknada se sastoji od:
– jednokratne naknade, koja se obračunava i naplaćuje jednokratno pri zaključenju ugovora o koncesiji, odnosno u skladu sa ugovorom o koncesiji i
– godišnje naknade koja se obračunava od prihoda ostvarenog korištenjem prirodnih bogatstava, dobara u općoj upotrebi i obavljanja djelatnosti od općeg interesa, a koja se naplaćuje za vrijeme trajanja ugovora o koncesiji.

Danas je usvojen Plan i program rada Savjeta za nevladin sektor i pitanja mladih za 2009. godinu. Program ovog Savjeta usmjeren je na razumijevanje potreba i problema mladih, institucionalno i sistemsko rješavanje potreba problema mladih, razumijevanje uloge značaja nevladinog sektora i jačanje saradnje vladinog i nevladinog sektora, kao i saradnje sa institucijama i organizacijama koje djeluju u ovoj oblasti.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.