Usvojeni izvještaji o radu ministarstava za finansije i obrazovanje

30.04.2009 15:56
 

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila izvještaj o radu Ministarstva za finansije za 2008. godinu. Ovo Ministarstvo je u skladu sa zaključcima Vlade Tuzlanskog kantona i Zakonom o ministarstvima i drugim organima uprave Tuzlanskog kantona obavljalo zadatke i poslove iz oblasti finansijske politike, platnog prometa i poreske politike, osiguravajućih insistucija i drugih poslova iz oblasti finansija na nivou Tuzlanskog kantona, a usaglašeno sa politikom koja se u ovoj oblasti sprovodi na nivou Federacije BiH.
Među brojnim aktivnostima koje su urađene u prošloj godini su ažuriranje svih knjigovodstvenih podataka računa budžeta Tuzlanskog kantona, izrada završnog računa kantonalnog budžeta za 2007. godinu, mjesečni i polugodišnji izvještaji o izvršenju budžeta i tekuće rezerve. Također su urađeni i Nacrt budžeta i Nacrt zakona o izvršenju budžeta za 2009. godinu, ali kako budžet nije usvojen do kraja 2008. godine Ministarstvo za finansije je pripremilo Odluku o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantona u prva tri mjeseca 2009. godine. U cilju uravnoteženja prihoda i rashoda Ministarstvo fza inansije je donijelo i Odluke o ograničenju operativnih planova za oktobar, novembar i decembar 2008. godine. Ministarstvo za  finansije je u skladu sa zakonskim ovlaštenjima davalo i mišljenja na finansijske planove izvanbudžetskih fondova kao i na izmjene i dopune tih planova za 2008. godinu.
Ministarstvo finansija je tokom cijele 2008. godine vršilo evidentiranje novih obveznika koncesionih naknada te redovno pratilo dinamiku domaćih i stranih dugovanja i potraživanja, te za dospjele, a nenaplaćene obaveze podnosilo Kantonalnom pravobranilaštvu zahtjeve za podnošenje tužbi u cilju njihove naplate.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila izvještaj o radu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u 2008. godini. Ovo Ministarstvo je u 2008. godini realiziralo planirane aktivnosti osim dijela adaptacije školskih objekata i nabavke nastavnih sredstava i učila, odnosno opremanja kabineta zbog ograničenih sredstava po programu kapitalnih ulaganja. Sve aktivnosti Ministarstva su sprovodila odjeljenja za obrazovanje i nauku, ekonomsko-finansijske poslove, kulturu i sport i Inspektorat. U Tuzlanskom kantonu djeluje ukupno 131 ustanova u oblasti obrazovanja i to 9 obdaništa, 88 osnovnih škola, 33 srednje škole i jedan Univerzitet.  Predškolskim odgojem obuhvaćeno je 1 883 djece, u osnovnim školama je 51 144 učenika, u srednjim školama 24 370 učenika, a na Univerzitetu u Tuzli studira 15 304 studenta.
Tokom 2008. godine Ministarstvo je provodilo sve neophodne aktivnosti u cilju obezbjeđenja nesmetanog funkcionisanja sistema obrazovanja, odnosno nesmetanog provođenja koncepcije devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja. U okviru priprema za upis u prvi razred osnovne škole posebna pažnja je posvećena što većem obuhvatu djece romske nacionalnosti osnovnim obrazovanjem. Za prijevoz učenika osnovnih škola u prošloj godini je ozbezbijeđeno 1 700 000,00 KM, a u saradnji sa Federalnim ministarstvom obezbijeđeni su besplatni učenici za učenike do IV razreda te za četiri kategorije učenika od V do VIII razreda.
I tokom prošle godine vršeno je vrednovanje osnovnih i srednjih škola, a najbolje škole su nagrađene. Ministarstvo je posvetilo posebnu pažnju takmičenjima učenika u svim oblastima djelovanja te promociji najboljih učenika i njihovog stvaralaštva. Kada je u pitanju informatizacija osnovnih i srednjih škola 82 od 88 osnovnih škola je priključeno na internet. 10 520 učenika u 18 škola, što je 20% ukupnog broja učenika osnovnih škola, ima pristup internetu u školama.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.