Date saglasnosti na programe Ministarstva za rad i socijalnu politiku

30.04.2009 15:27
 

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila izvještaj o radu Ministarstva za rad i socijalnu politiku za 2008. godinu. U okviru ovog ministarstva djeluju Odjeljenje za rad i zapošljavanje, pravnih, općih i ekonomskih poslova i Odjeljenje socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom. U oblasti socijalne zaštite Ministarstvo za rad i socijalnu politiku je ugroženom stanovništvu Tuzlanskog kantona pružalo stalnu novčanu pomoć, novčane naknade za pomoć i njegu od strane drugog lica, jednokratne novčane pomoći, porodičnu zaštitu, podrškom za smještaj u drugu porodicu, smještaj odraslih lica i djece u drugu porodicu i u ustanove socijalne zaštite. Vaninstitucionalni oblici socijalne zaštite provođeni su podrškom smještaju djece u dječijim selima u Gračanici i Turiji te u objektu Duga u Gradačcu.
Ministarstvo za rad i socijslnu politiku je provodilo i zakonom propisane mjere zaštite civilnih žrtava rata, zaštite porodice sa djecom. U oblasti rada Ministarstvo je provodilo aktivnosti na izradi Strategije zapošljavanja Tuzlanskog kantona te aktivno učestvovalo u formiranju i početku rada Ekonomsko-socijalnog vijeća Tuzlanskog kantona. Kantonalna služba za zapošljavanje, čiji rad prati ovo Ministarstvo, je u toku 2008. godine provela nekoliko projekata zapošljavanja, a u okviru redovnih aktivnosti Federalnog

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na tri programa Ministarstva za rad i socijalnu politiku. Data je saglasnost na Program raspodjele sredstava jednokratnih novčanih pomoći za 2009. godinu. Za ove namjene u Budžetu Tuzlanskog kantona planirano je 564 000,00 KM. Sredstva će biti dodjeljivana posredstvom općinskih centara za socijalni rad, a kako su kriteriji za dodjelu sredstava broj stanovnika i korisnika socijalnih davanja te broj nezaposlenih osoba najviše sredstava, 104 000,00 KM, bit će dodijeljeno općini Tuzla.  Vlada je danas dala saglasnost i na Program raspodjele sredstava namijenjenih za subvencije troškova prevencije, rehabilitacije i resocijalizacije ovisnosti o drogama, za što je u Budžetu Tuzlanskog kantona planirano 300 000,00 KM.

Danas je data saglasnost na Program raspodjele sredstava za finansiranje troškova prijevoza učenika i studenata za 2009. godinu. Ovi troškovi se pokrivaju u punom iznosu iz budžeta Tuzlanskog kantona za učenike, studente i pratioce iz porodica korisnika stalne novčane pomoći, učenike i studente bez roditeljskog staranja koji su na porodičnom smještaju i učenike i studente sa invaliditetom, odnosno smetnjama u fizičkom ili psihičkom razvoju i njihove pratioce. Za ove namjene u budžetu Tuzlanskog kantona planirano je 393 000,00 KM i bit će ralizirana posredstvom općinskih centara za socijalni rad. Ovi programi biće ralizovani u skladu sa raspoloživim sredstvima budžeta i operativnim planovima izvršenja budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu, a pozitivno mišljenje na Programe je dala i Komisija za rad, zdravstvo i socijalnu politiku Skupštine Tuzlanskog kantona.

Kantonalna služba za zapošljavanje, čiji rad prati ovo Ministarstvo je u toku 2008. godine provela nekoliko projekata zapošljavanja, a u okviru redovnih aktivnosti Federalnogzavoda za zapošljavanje i u Tuzlanskom kantonu je u toku novembra i decembra prošle godine provedeno istraživanje tržišta rada. U okviru ostalih aktivnosti Ministarstvo za rad i socijalnu politiku je učestvovalo u izradi brojnih analiza, programa i strategija iz oblasti socijalne i dječije zaštite, prevencije bolesti ovisnosti, prevencije nasilja u porodici i strategije borbe protiv trgovine djecom i ženama na području Tuzlanskog kantona.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.